
Politică
Tactica generalului Petraeus în Afganistan
care-fost-tactica-generalului-petraeus-afganistan.jpg

Generalul Petraeus a stat un an în Afganistan timp în care a încercat să aplice teoria sa "contra-insurecţiei". Pentru a rezuma, putem spune că strategia sa a fost aceea a unei mobilizări masive de forţe şi mijloace cu scopul lovirii decisive a adversarului. Din păcate, adversarul din Afganistan nu este comparabil cu cel din Irak. Insurecţia irakiană era una mai degrabă urbană, în timp ce Afganistanul rămâne o ţară rurală unde talibanii s-au dovedit extrem de mobili şi capabili să controleze, fie direct, fie din umbră, regiuni întregi. "Am stopat elanul inamicilor noştri din noul Afganistan" a spus luni generalul Petraeus cu ocazia ceremoniei organizate la Kabul pentru a-i preda ştafeta succesorului său, John Allen.
Din păcate, frazele rostite la ceremonii nu au nici o acoperire în realitate. Dovadă că talibanii au organziat în ultimul timp acţiuni spectaculoase reuşind să asasineze oameni din anturajul imediat al preşedintelui Hamid Karzai.
Misiunea lui John Allen
John Allen, care a fost până acum al doilea în ierarhia comandamentului american din Orientul Apropiat şi din Asia Centrală, are acum misiunea de a superviza un proces de tranziţie extrem de dificil în Afganistan. Alianţa Atlantică urmează să transmită progresiv forţelor afgane toate responsabilităţile legate de securitatea ţării. În realitate, occidentalii vor să plece cât mai repede dintr-o ţară în care au înţeles, după zece ani de conflict, că nu pot câştiga pe teren războiul împotriva unui inamic invizibil. Anul trecut NATO a pierdut 711 soldaţi în Afganistan, iar de la începutul acestui an cel puţin 315 soldaţi. Pe ansamblul celor zece ani de intervenţie în jur de 2600 de soldaţi ai Alianţei şi-au pierdut viaţa în Afganistan. Este uluitor cum unele scenarii se repetă fără să se asemene. Şi sovieticii s-au retras din Afganistan, în 1989, tot după zece ani de intervenţie militară... Pe atunci însă talibanii erau numiţi mujahedini şi erau consideraţi de lumea occidentală ca fiind partea bună a baricadei, iar America îi sprijinea masiv... Istoria este fără îndoială o ştiinţă în care nimeni nu învaţă niciodată din greşelile trecutului.