Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tadic obtine un nou mandat la conducerea Serbiei

Preşedintele proeuropean, Boris Tadici se află pe primul loc în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Serbia, potrivit primelor rezultate preliminare. Candidatul ultranaţionalist prorus Tomislav Nikolici şi-a recunoscut înfrângerea

Preşedintele proeuropean, Boris Tadici se află pe primul loc în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Serbia, potrivit primelor rezultate preliminare.

Candidatul ultranaţionalist prorus Tomislav Nikolici şi-a recunoscut înfrângerea în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Serbia

Tadici a câştigat 50,5 la sută din voturi faţă de 47,9 procente obţinute de ultranaţionalistul Tomislav Nikolici, a anunţat Centrul pentru Alegeri Libere şi Democraţiei

Intreaga campanie electorala a fost conceputa astfel ca alegatorii sa devina constienti de importanta prezentei la urne intr-un numar cat mai mare si sa inteleaga greutatea hotararii pe care o vor lua la scrutinul de duminica. Sondajele realizate in ajunul alegerilor arata ca Boris Tadici ar avea un avantaj de circa o suta de mii de voturi. Asadar, intre cei doi candidati se va duce o lupta pentru fiecare vot.

Perioada preelectorala a fost tensionata si de atitudinea premierului Voislav Kostunita, care a conditionat sprijinul pentru Boris Tadici prin semnarea unei intelegeri care practic ar fi insemnat renuntarea la acordul deja parafat cu Uniunea Europeana. Si celelate partide politice democrate au pus diferite conditii pentru a-l sprijini pe actualul presedinte. Tadici a refuzat toate conditiile partidelor politice si se va prezenta singur, contand pe constiinta electoratului care numara peste sase milioane sapte sute de mii de oameni. In primul tur, prezenta la urne a fost de peste 61 la suta. Sondajele arata ca duminica prezenta la urne ar putea fi cu patru procente mai mare. Intre doua scrutine, pe listele electorale au fost inscrisi inca 20 de mii de cetateni cu dreptul de vot.

Marea majoritate a minoritatilor din Serbia s-a declarat pentru optiunea democrata si Boris Tadici. Tadici se bucura de sprijinul romanilor din Voivodina si a Partidului democrat al romanilor din Timoc. Va avea si sprijimul marii majoritati a ungurilor din Voivodina si a bosniacilor din partidul lui Rasim Liaici. Partidul bosniacilor condus de Suleiman Uglianin sprijina pe Tomislav Nikolici.

In primul tur, majoritatea sarbilor din Kosovo a votat pentru Tomislav Nicolici. Totusi, si o parte dintre ei este constienta ca optiunea democratica ii va avantaja. Albanezii din sudul Serbiei par cei mai speriati, la primul tur au votat sub 50% si unicele declaratii publice pe care le fac se refera la asigurarea de drepturi egale pentru toate minoritatile din Serbia.

Petar Tomici, Belgrad

(2/3/2008;16h)