Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Talibanii, pe lista organizaţiilor teroriste

pakistan-01-09-10-20100902101401.jpg

Talibanii din Pakistan, ţintă imposibilă pentru SUA?

Talibanii din Pakistan au fost plasaţi de Statele Unite pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Această decizie vine în contextul în care Washingtonul intenţionează să se concentreze acum pe războiul din Afganistan. Dacă Irakul este acum considerat un război terminat pentru Washington (terminat nu înseamnă şi cîştigat), Afganistanul riscă să provoace încă multă vreme coşmarului Pentagonului dar şi occidentalilor în general, remarcă Matei Vişniec (audio).

Talibanii din Pakistan au fost plasaţi de Statele Unite pe lista neagră a organizaţiilor teroriste. Această decizie vine în contextul în care Washingtonul intenţionează să se concentreze acum pe războiul din Afganistan.

Expresia "misiune imposibilă" pare să fie perfect adecvată în prezent la ceea ce îşi propune preşedintele Barak Obama în Afganistan: altfel spus să câştige în acelaşi timp războiul împotriva talibanilor şi să înceapă retragerea trupelor americane în vara anului viitor.

Dacă Irakul este acum considerat un război terminat pentru Washington (terminat nu înseamnă şi cîştigat), Afganistanul riscă să provoace încă multă vreme coşmarului Pentagonului dar şi occidentalilor în general.

Între cele două ţări, Irak şi Afganistan, diferenţele sunt enorme. Irakul este o ţară cu o reţea urbană, cu o elită, cu o un anume grad de dezvoltare.

Afganistanul este un mozaic de regiuni fără viaţă urbană, cu o puternică traditie tribală pe un fond de mare înapoiere în mai toate privintele.

De unde şi dificultăţile războiului dus în Afganistan, unde occidentalii şi-au propus prea mult în acelasi timp: ridicarea nivelului de viatà, construirea unei democratii, crearea unor elite, si asa mai departe, toatea acestea pe lîngà lichidarea talibanilor.

Ori, în ultimii trei ani talibanii sunt cei care cîstigà teren iar anul acesta armata americanà a pierdut peste 320 de soldati. Generalul Petraeus admite cà au fost înregistrate mari pierderi dar, spune el, aceasta pentru cà i-am atacat pe talibani în chiar regiunile în care îsi au bazele.

Marea problemà însà este cà adevàratele baze ale talibanilor sunt în zonele tribale pakistaneze, acolo unde soldatii americani nu au pus deocamdatà piciorul, si unde nici nu se prevede vreo operatiune de acest gen, cu exceptia atacurilor aeriene.

Iar pe acesti talibani nu e de natură să-i sperie faptul cà figurează pe lista neagrà a Americii consideratà de ei drept "marele satan".