Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tancuri pentru Arabia Saudită

tancuri-arabia-saudita.jpg

Tancuri pentru Arabia Saudită

Livrarea tancurilor germane de tip „Leopard“ într-o dictatură cu un regim islamist represiv, aproape feudal, a stîrnit proteste în Germania. La cererea opoziţiei Bundestag-ul - parlamentul federal german - a dezbătut această chestiune scandaloasă şi a cerut explicaţii din partea guvernului.

Corespondentul RFI la Berlin,  William Totok

Cabinetul german se află într-o dilemă morală. Cum altfel s-ar putea explica tăcerea guvernului confruntat cu o afacere scandaloasă, dezvăluită de săptămînalul „Der Spiegel. Potrivit revistei amintite, Germania ar fi dat lumină verde pentru livrarea a 200 de tancuri către Arabia Saudită. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe a Consiliului pentru Securitate Naţională.

Potrivit unor ştiri difuzate de către radioteleviziunea germană, 44 de tancuri de tip „Leopard“ au şi fost exportate. Reacţionînd la valul de critici articulate, purtătorul de cuvînt al cabinetului, Steffen Seibert a spus astăzi în faţa presei că guvernul nu va da publicităţii nici o declaraţie legată de această chestiune.

Reţinerea guvernului a explicat-o Seibert prin faptul că şedinţele Consiliului de Securitate Naţională sunt secrete. Consiliul este prezidat de către şefa guvernului, creştin-democrata Angela Merkel şi de către vicecancelarul şi ministrul de externe, liberalul Guido Westerwelle.

La iniţiativa opoziţiei a avut loc o dezbatere în Bundestag în care s-a discutat afacerea livrării de tancuri.

Secretomania guvernului a fost criticată pînă şi de către unii membri ai partidelor care fac parte din coaliţia creştin-democrat/liberală de la Berlin.  

Vicepreşedintele grupului parlamentar ecologist, Jürgen Trittin a calificat tranzacţia drept o încălcare a consensului transpartinic. El a criticat dur politica externă germană în Orientul Apropiat, afirmînd că este lipsită de o linie directoare clară.

O părere similară a exprimat şi vicepreşedintele grupului parlamentar social-democrat, Gernot Erler, care, tot într-un interviu acordat postului naţional de radio „Deutschlandfunk“, a cerut răspicat guvernului să dea explicaţii. Exporturi de armament în zone de criză sunt inacceptabile, a spus Erler.

Tancurile livrate pot fi folosite la reprimarea propriei populaţii, a declarat politologul Michael Brozka de la Institutul de cercetare a Păcii (Institut für Friedensforschung), aceluiaşi post de radio „Deutschlandfunk“.  Deoarece regimul dictatorial din Arabia Saudită a participat chiar şi la înnăbuşirea revoltei populare din ţara vecină, Bahrain-ul, exportul de armament este o greşeală.

În opinia lui Brozka, Arabia Saudită prezintă şi un factor de ameninţare la adresa Israelului, fiindcă susţine forţele radicale palestiniene.

Această aserţiune a fost respinsă indirect de voci apropiate guvernului german. Potrivit revistei „Der Spiegel“, guvernul federal ar fi informat guvernele din Statele Unite şi Israel despre exportul de tancuri. Nu au existat rezerve din cele două ţări, a precizat „Der Spiegel“.

Afaceri similare cu ţări din Orientul Apropiat a mai făcut Berlinul şi în trecut, Germania fiind al treilea exportator de arme din lume. Astfel, Israelului i-au fost furnizate submarine şi armament. Egiptul a cumpărat arme de foc, iar în Arabia Saudită s-au exportat în deceniul trecut tancuri de tip „Fuchs“.