Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Taxa pe tranzacţiile financiare, ca şi cum ai impozita păsările migratoare"

taxa-tranzactiile-financiare-cum-ai-impozita-pasarile-migratoare.jpg

"Taxa pe tranzacţiile financiare, ca şi cum ai impozita păsările migratoare". REUTERS/Tobias Schwarz

Taxa pe tranzacţiile financiare va fi aplicată şi în România. Oficial nu s-a prezentat deocamdată modul în care va fi implementată însă jurnalistul Andrei Postelnicu spune la RFI că aplicarea ei ar fi "ca şi cum am vrea să impozităm fiecare pasăre migratoare care trece graniţa unui stat UE".

Potrivit unor oficiali ai guvernului german citaţi de Reuters, această taxă va fi implementată în toate statele UE. O propunere concretă privind modul în care va fi aplicată însă va fi prezentată abia la începutul lunii septembrie.

Nu e clar deocamdată pe cine va viza exact însă jurnalistul Andrei Postelnicu explică la RFI că e aproape imposibil de aplicat.

"Această taxă ar putea să devină foarte rapid o durere imensă de cap în primul rând pentru autorităţile care ar trebui să o aplice. Datorită naturii pieţelor financiare un mod de a întelege această taxă ar fi ca şi cum am vrea să impozităm fiecare pasăre migratoare care trece graniţa unui stat UE.

Deci tranzacţiile care ar urma să fie impozitate sunt foarte multe, sunt foarte mari, au un volum şi o viteză de execuţie foarte, foarte mare şi colectarea acestui impozit devine un exerciţiu foarte impractic…

E o abordare unilaterală, din topor, care demonizează întregul sistem financiar în condiţiile în care e un pic neavizat punctul de vedere cum că orice tranzacţie financiară dăunează bunului mers al economiei."

Amintim, taxa pe tranzacţiile financiare este una din măsurile anunţate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel la finalul summitului de luni de la Paris.

Jurnalistul Andrei Postelnicu, intervievat de Andreea Orosz: "Taxa pe tranzacţiile financiare, ca şi cum ai impozita păsările mi
685