Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taxele vizelor pentru moldoveni

Ambasada României din Moldova a atenţionat autorităţile de la Chişinău privind perpetuarea, în exteriorul Ambasadei, a unei activităţi de „consiliere” sau de „intermediere” din partea unor cetăţeni moldoveni. Aceştia, deseori percep taxe ilegale pentru urgentarea eliberării vizelor şi pentru depunerea dosarului pentru obţinerea cetăţeniei române. Detalii ne oferă corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Ambasada României din Moldova a atenţionat autorităţile de la Chişinău privind perpetuarea, în exteriorul Ambasadei, a unei activităţi de „consiliere” sau de „intermediere” din partea unor cetăţeni moldoveni. Aceştia, deseori percep taxe ilegale pentru urgentarea eliberării vizelor şi pentru depunerea dosarului pentru obţinerea cetăţeniei române.

Reacţia Ambasadei României de la Chişinău vine la doar o zi după ce Agenţia pro-comunistă Omega a publicat o ştire prin care acuză persoane intermediare că ar face business la poarta Consulatului României pe seama celor care vor să obţină paşaport sau viză românească. Pentru a fi printre primii pe listă, solicitanţii sunt gată să achite unor interpuşi până la 100 de euro.

Ambasada României şi Ministerul Afacerilor Externe au solicitat autorităţilor locale de la Chişinău, responsabile pentru ordinea publică în spaţiul exterior ambasadei, să nu tolereze ca intermediarii să obţină venituri pentru servicii care se prestează oricum în mod gratuit şi constată, citez „cu profundă preocupare, că situaţia evocată se perpetuează şi în prezent, cu apelurile repetate, care au rămas fără rezultat", scrie Mediafax.

Totodată, cozile la Consulatul României de la Chişinău sunt tot mai mari, pe zi ce trece.

În prezent, sunt procesate circa 750 de cereri de vize pe zi, iar personalul şi-a prelungit activitate pentru a face faţă numărului mare de solicitări.

În 2007, de când au început a fi eliberate vizele pentru cetăţenii moldoveni, intermediarii percepeau o taxă de 200 de euro pentru înscrierea online şi obţinerea unei invitaţii din România, chiar dacă nu ofereau nici o garanţie. Autorităţile comuniste nu au luat atunci nici o atitudine. Comuniştii s-au opus şi deschiderii la Chişinău a unui centru comun de vize pentru România şi Uniunea Europeană.

Ulterior, ministerul moldovean de Externe a retras permisiunea dată României să deschidă două consulate noi la Cahul şi Bălţi. Abia după patru ani, solicitanţii de vize din nordul şi sudul Republicii Moldova vor putea merge la cele două consulate, care vor fi inaugurate în iulie 2010.

 
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu