Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni în coaliţia de guvernare

kelemen-hunor-marko-bela.jpg

Kelemen Hunor şi Marko Bela

Preşedintele filialei UDMR Cluj, Mate Andras, a anunţat sâmbătă că protocolul de colaborare cu PDL pe plan local a fost rupt. Liderul UDMR a adăugat că "de multa vreme există o necomunicare între cele două formaţiuni". Mate Andras, care este şi liderul grupului de deputaţi ai UDMR, a mai spus că, deşi la Bucureşti nu există încă tensiuni între cele două formaţiuni, dacă din teritoriu vin asemenea semnale ele pot avea ecouri şi la nivel naţional.

"Am venit sâmbătă dimineaţă să constat că nu se înţelege că fără UDMR în Cluj-Napoca se pot lua decizii, dar se duce la fund tot ce înseamnă coaliţie cu PDL. Deschiderea pieţei volante în Piaţa Unirii a fost ultima picătură, după amplasarea plăcuţei cu un citat din Iorga pe statuia lui Matei Corvin, după desfăşurarea unui festival de muzică în urma căruia spaţiul verde al Bisericii Sfântul Mihail a fost transformat în toaletă publică şi alte asemenea decizii în care nu am fost consultaţi. Nu ne deranjează atât piaţa volantă în sine, cât faptul că nu am fost consultaţi niciodată în legătură cu aceste evenimente. Coaliţia pe plan local între UDMR şi PDL nu mai există începând de sâmbătă", a spus Mate.

Potrivit acestuia, situaţia de la Cluj-Napoca "va fi analizată, luni, în şedinţa coaliţiei de guvernare de la Bucureşti", iar săptămâna viitoare vor avea loc discuţii şi pe plan local cu PDL Cluj.

Liderul UDMR Cluj a precizat că în cadrul discuţiilor pe plan local cu PDL se va cere respectarea unor doleanţe ale comunităţii maghiare, iar dacă acestea vor fi realizate, protocolul s-ar putea reface.

"Vom da termene şi dacă se respectă atunci putem discuta despre o eventuală coaliţie pe viitor. Se poate reface coaliţia dacă se respectă ce s-a promis. Deocamdată asistăm la o lipsă de comunicare", a mai spus Mate Andras.