Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni diplomatice între Brazilia şi Italia

tensiuni-diplomatice-brazilia-italia.jpg

Eliberarea lui Cezare Battisti iscă tensiuni diplomatice între Brazilia şi Italia

Tensiuni diplomatice între Brazilia și Italia după ce Curtea supremă a țării sud-americane a decis să-l elibereze pe Cesare Battisti, încarcerat de 4 ani de zile. Fostul activist italian de extremă stângă nu va fi extrădat spre Italia unde justiția îl condamnase la închisoare pe viață iar Roma a decis deja să meargă la Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Întreaga clasă politică italiană - de stânga și de dreapta deci - este indignată de decizia braziliană de a-l elibera pe fostul militant de extremă stângă. Chiar și discretul președinte al Italiei, Giorgio Napolitano, mai degrabă autoritate morală în țară, a deplâns faptul că "această decizie va pune în dificultate raporturile istorice de amiciție între cele două țări". Șeful guvernului de la Roma, Silvio Berlusconi, s-a declarat și el "amărât" estimând că "Brazilia nu ține seama de dorința legitimă a familiilor victimelor lui Battisti de a se face dreptate". În sfârșit, șeful diplomației italiene Franco Frattini a promis că "meciul nu s-a terminat. Prima reprizà a fost câștigată de terorism, a doua s-ar putea juca în fața Curții internaționale de justiție de la Haga", a mai amenințat ministrul italian de externe.

Trebuie precizat că decizia inițială de a nu-l extrăda pe Battisti fusese luată de fostul președinte brazilian Lula da Silva în ultima zi a mandatului său. Roma reacționase virulent, își rechemase ambasadorul pentru consultări și îi ceruse succesoarei lui Lula, Dilma Roussef, să revină asupra alegerii făcută de mentorul ei. Lucru pe care președinta Braziliei a refuzat să-l facă.

 

Cine este Cesare Battisti?

 

Născut în 1954, Cesare Battisti militează în anii 70 – așa-zișii ani de plumb ai Italiei - în mișcările de extremă stângă apropiate partidului comunist. Este arestat în 1979 și condamnat la 12 ani închisoare. În 1981 reușește să evadeze și după un lung periplu, ajunge în Franța unde beneficiază de "jurisprudența Mitterrand" care a permis foștilor activiști italieni să se refugieze în Hexagon fără să fie expulzați înapoi în țara de origine cu condiția să nu mai militeze.

Battisti se "reciclează" și devine autor de romane polițiste. Între timp, în 1993 justiția italiană îl condamnă a doua oară, prin contumacie, la închisoare pe viață pentru 4 crime comise în anii 70, crime de care însă Battisti se va declara inocent.

În 2004, fostul președinte conservator francez Jacques Chirac pune capăt politicii predecesorului său socialist și decide să-l extrădeze pe Battisti înapoi acasă la el. Ex-militantul italian spune însă că va beneficia de sprijinul unor agenți secreți francezi ca să fugă în Brazilia. Arestat la Rio în 2007, el va sta așadar 4 ani după gratiile închisorilor sud-americane - cu toate că obținuse statutul de refugiat politic - până noaptea trecută când curtea supremă din Brazilia i-a permis lui Cesare Battisti să regăsească libertatea.

 

 
Vasile Damian despre tensiunile diplomatice dintre Brazilia şi Italia