Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni în Egipt: Mohamed Morsi, "noul faraon"

tensiuni-egipt-mohamed-morsi-noul-faraon.jpg

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi (d) (Foto: AFP/HO/Preşedinţia egipteană)

Sute de persoane au manifestat joi seară la Cairo, în semn de susţinere faţă de preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, care şi-a asumat prerogative sporite, în timp ce un protest rival avea loc în apropiere, pentru a denunţa "noul dictator".

Decizia prezidenţială a fost luată cu o zi înainte de organizarea unor proteste prevăzute în Piaţa Tahrir din Cairo, cu scopul de a cere dreptate pentru sute de persoane ucise în cursul revoluţiei din ianuarie-februarie 2011. Morsi a decis joi să-şi sporească puterea considerabil, un anunţ pe care l-a justificat prin "apărarea revoluţiei", dar care i-a adus calificativul de "noul faraon" din partea Opoziţiei.

"Declaraţiile constituţionale, deciziile şi legile emise de preşedinte sunt definitive şi nu sunt supuse apelului", în aşteptarea unei noi Constituţii, conform declaraţiei prezidenţiale. Morsi a solicitat, de asemenea, "noi anchete şi procese" în cazuri de ucidere a unor manifestanţi în timpul revoltei. Între altele, el a decis să-l demită pe procurorul general al ţării.

Preşedintele cumulează deja puterile executivă şi legislativă-Camera Deputaţilor a fost dizolvată în iunie-şi are relaţii tensionate cu o mare parte din aparatul judiciar.

Formaţiunile de Opoziţie egiptene au denunţat joi consolidarea puterilor preşedintelui Morsi şi au îndemnat la organizarea unor manifestaţii de protest la nivel naţional vineri. Opozanţii l-au acuzat pe preşedintele Mohamed Morsi, un islamist, de "monopolizarea celor trei ramuri" ale puterii şi că supraveghează la "aneantizarea totală a independenţei justiţiei".