Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni franco-turce pe fondul unei legi privind genocidul armean

nicolas-sarkozy-alaturi-presedintele-armean-serzh-sargsyan-memorialul-genocidului-armean.jpeg

Nicolas Sarkozy, alături de preşedintele armean Serj Sarkisian, la Memorialul Genocidului Armean din Erevan. Foto: Reuters

Franţa şi Turcia riscă o ruptură diplomatică pe fondul examinării, joi, a unei legi destinate să penalizeze negarea genocidului armean de către deputaţii francezi. Ankara a avertizat Parisul că va recurge la represalii politice şi economice dacă legea este adoptată. În Franţa, unii istorici consideră "contraproductiv" acest tip de lege.

Matei Vişniec:

Un an de închisoare şi 45.000 de euro amendă, iată ce riscă în viitor orice persoană care s-ar apuca să nege existenţa genocidului armean, dacă legea va fi aprobată mâine. Acest dosar este unul extrem de exploziv pentru că Turcia, deşi recunoaşte că în anii primului război mondial au fost ucişi în jur de 500.000 de armeni, nu acceptă termenul de genocid. Armenii cer însă de multă vreme ca această tragedie naţională să fie identificată prin termenul de genocid, cu atât mai mult cu cât istoricii armeni consideră că numărul victimelor a fost de 1, 5 milioane.

Ankara este iritată în cel mai înalt grad de faptul că Franţa se amestecă acum în istoria ei, dar mai ales îl acuză pe preşedintele Nicolas Sarkozy că a iniţiat acest proiect de lege sub presiunea comunităţii armene din Franţa, care numără în jur de jumătate de milion de persoane. În general însă Ankara nu îl consideră pe Nicolas Sarkozy ca un prieten al Turciei, dat fiind că de la venirea sa la putere, Franţa n-a încetat să afirme că turcii nu sunt pregătiţi pentru o eventuală integrare europeană şi că oricum locul lor nu ar fi în sânul Uniunii Europene.

În ciuda faptului că Parisul a blocat în ultimii ani perspectiva integrării europene a Turciei, relaţiile comerciale dintre cele două ţări se dezvoltă viguros şi aproape 1000 de întreprinderi franceze sunt implantate în Turcia. Nu ştim însă care va fi viitorul acestora dacă deputaţii francezi vor adopta joi legea privind negarea genocidurilor, pentru că Parisul neagă interpretarea Ankarei în privinţa acestei legi. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez a ţinut să precizeze acest fapt, şi anume că legea nu vizează doar negarea genocidul armean, ci a genocidurilor în general. "Guvernul francez susţine spiritul acestui text în care vede reafirmarea unui principiu universal, în sensul că fiecare ţară trebuie să-şi privească istoria în faţă cu luciditate", a spus Valérie Pécresse.

În Le Figaro, un istoric francez, François Terré, consideră însă că istoricii nu trebuie să se exprime în faţa judecătorilor şi a tribunalelor. El consideră ca fiind neinspirate şi contraproductive toate legile "memoriale" din Franţa, inclusiv cea prin care este penalizată negarea Holocaustului, lege adoptată în 1990. În 2001, parlamentul francez a adoptat şi o lege prin care este recunoscut genocidul armean. Istoricul François Terré vede în toate aceste măsuri legislative un declin al libertăţilor şi un regres faţă de libertatea de gândire.

Într-un articol publicat în Liberation, ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, îi interpelează în felul următor pe francezi: "De ce vreţi, prin această lege, să-i împiedicaţi pe istorici şi pe oamenii de ştiinţă să examineze şi să interogheze faptele istorice? Din ce motiv doriţi să distrugeţi cadrul discuţiilor libere şi, mai ales, de ce o faceţi acum?"

Demnitarul turc nu este singurul care observă că această dezbatere intervine în plină perioadă electorală, când Nicolas Sarkozy se află sub presiunea unui puternic lobby, cel armean.

Matei Vişniec: Tensiuni franco-turce pe fondul unei legi privind genocidul armean