Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni la granița siriano-israeliană

”Obuzele lansate duminică de Israel spre Siria au fost un avertisment”, a explicat Tel Aviv-ul după lansarea câtorva proiectile peste granița cu Siria, ca răspuns la obuzele siriene care au picat pe teritoriul israelian în zilele precedente. Evenimentele militare de duminică, 11 noiembrie, sunt o premieră pentru ultimii 40 de ani. Riposta Israelului vine după ce vineri Tel Aviv-ul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan în confruntările cu trupele rebele cu care se luptă pentru ocuparea mai multor orașe din zonă.

Israelul a lansat, duminică, obuze de artilerie spre teritoriul sirian, pentru prima dată din 1973, ripostând la tiruri de obuze provenind din Siria, relatează site-ul israelian Ynetnews, citat de Mediafax. Potrivit ziarului Haaretz, mai multe obuze de mortieră au fost lansate, duminică dimineaţă, din Siria spre Platoul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului. Incidentul nu s-a soldat cu victime.

În replică, artileria israeliană a lansat mai multe obuze spre teritoriul sirian, un gest fără precedent de la Războiul "Yom Kippur", din anul 1973. Nu există informaţii despre eventuale victime de partea siriană în urma atacului israelian.

Vineri, Israelul l-a somat pe preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, să evite tirurile cu obuze în zona Platoului Golan, statul evreu avertizând că este pregătit să se apere. Avertismentul a fost lansat în contextul în care mai multe obuze de mortieră au fost lansate în ultima săptămână din Siria spre Podişul Golan, o zonă aflată sub controlul Israelului din anul 1967. Armata israeliană a stabilit că obuzele nu au fost lansate intenţionat, ci au ajuns eronat pe teritoriul israelian, în cadrul confruntărilor armate dintre forţele opoziţiei siriene şi trupele subordonate regimului Al-Assad.

"Considerăm că regimul de la Damasc este responsabil de ceea ce se întâmplă de-a lungul frontierei", a atras atenţia vicepremierul israelian Moshe Ya'alon. "În cazul în care conflictul din Siria se va extinde în direcţia noastră, vom şti cum să apărăm cetăţenii statului Israel şi suveranitatea israeliană", a adăugat oficialul israelian.