Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni între Israel şi Siria

israler.jpg

Tensiuni între Israel şi Siria.REUTERS/Amir Cohen

În Orientul Apropiat au apărut tensiuni la graniţa dintre Israel şi Siria. Armata israeliană anunţă că a ripostat în urma unui tir sirian. In paralel opoziţia siriană a format o coaliţie de natură să obţină o recunoaştere pe plan internaţional.

Greu de spus în acest moment dacă puterea de la Damasc chiar doreşte să provoace Israelul pentru a extinde conflictul civil sirian la întreaga regiune, sau dacă asistăm doar la nişte provocări din partea unor grupuri interesate de atragerea Israelului în acest conflict. Demnitarii israelieni au avertizat în mai multe rînduri că vor replica viguros dacă teriroriul israeliane ste bombardat.

Ceea ce n-ar provoca nici o surpriză pentru că, oficial vorbind, Israelul şi Siria sunt în stare de război. Mai precis, cele două ţări nu au încheiat nici un acord de pace de la războiul din 1974, dar nici nu au avut vreun conflict major în ultimii 40 de ani. Israelul ocupă însă de atunci o parte din regiunea platoului Golan care aparţine de fapt Siriei, ocupaţie care nu a fost de fapt niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Ca şi cum aceste tensiuni nu ar fi suficiente, Iranul a început astăzi o serie de manevre militare. Ele se doresc “un avertisment” adresat Israelului dar şi occidentalilor precum şi unor ţări din Golf neliniştite de rolul de putere regională pe care vrea să-l joace Iranul.

Despre toate aceste evenimente, dar mai ales despre conflictul din Siria vor discuta astăzi, la Cairo, reprezentanţii ţărilor care fac parte din Liga Arabă. Noul şef al opoziţiei siriene unificate se va adresa de altfel acestei instanţe.

In acest moment există deci o aşa-numită “Coaliţie naţională siriană a forţelor de opoziţie şi a revoluţiei” care se consideră reprezentativă pentru toate facţiunile rezistenţei siriene. Seful acestei coaliţii, Ahmad Moaz Al-Khatib cere recunoaştere internaţinală, bani şi arme pentru a accelera prăbuşirea regimului de la Damasc. Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au fost printre primele ţări occidentale care au salutat formarea acestei coaliţii, văzută acum ca o structură capabilă să asigure tranziţia politică în Siria. Rusia lansează însă un mesaj în direcţia coaliţiei şi îi cere să privilegieze dialogul cu regimul încarnat de Bashar al-Assad şi nu intervenţia internaţională.