
Politică
Tensiuni mari în Ucraina după ce Parlamentul a adoptat legea limbilor regionale
harta-politica-ucraina.gif

Între cele 16 limbi ale minorităţilor se numără şi româna, însă miza mare a fost limba rusă, scrie „Adevărul Moldova”. Chiar dacă ucraineana rămâne limba oficială, rusa va fi declarată limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni.
Va fi folosită în documente oficiale inclusiv la Kiev, dar şi la Sevastopol, în Crimeea, locuită preponderent de etnici ruşi. Româna va putea fi folosită oficial la Cernăuţi, în timp ce moldoveneasca se transformă în limbă regională la Odesa.
Legea a declanşat patimi puternice. A apărut pe ordinea de zi fără a fi anunţată şi a declanşat bătăi între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei chiar în timp ce era votată. Mulţi nici nu au auzit ce lege a fost supusă la vot, deoarece parlamentarii care s-au luat la pumni au stricat microfoanele.
Şi, deşi existau o mulţime de amendamente, ele nu au mai fost dezbătute. Oricum, Partidul Regiunilor, formaţiunea preşedintelui Viktor Ianukovici, avea o majoritate solidă pentru a o adopta: 234 de deputaţi din totalul de 450.
Din acest motiv, preşedintele Parlamentului, Volodimir Litvin, şi adjunctul acestuia, Mykola Tomenko şi-au înaintat demisiile. Litvin, lider al Partidului Poporului, de opoziţie, şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că nu a fost informat de lideri din cadrul Parlamentului că legea referitoare la limba rusă urma să fie supusă aprobării marţi, când el nici măcar nu era prezent în Legislativ. Liderul de la Kiev nu le-a acceptat încă demisiile şi i-a invitat formal la discuţii.
Ce valoare are însă legea? Pe lângă faptul că a fost o promisiune de campanie a actualului preşedinte, Viktor Ianukovici şi a formaţiunii sale, Partidul Regiunilor, ea ar trebui să facă mai uşoară viaţa minorităţilor din ţara vecină.
Adică aceştia să poată folosi limba maternă în tribunale, spitale, şcoli şi alte instituţii. Practic, după ce legea va intra în vigoare, oficialii locali pot folosi o asemenea limbă regională dacă cel puţin 10% din locuitorii respectivei zone sunt vorbitori nativi ai respectivei limbi. Iar parlamentul, guvernul şi alte instituţii îşi pot publica deciziiler în aceste limbi regionale. Televiziunile vor putea emite în alte limbi decât cea ucraineană.
Singurul deputat de etnie română din Radă, Ion Popescu, ales pe listele partidului Ianukovici, a sprijinit legea. Pentru a intra în vigoare, actul mai trebuie semnat doar de preşedintele Ianukovici.
Opozanţii ei spun însă că noua lege are ca scop păstrarea Ucrainei în sfera de influenţă a Rusiei. Criticii lui Ianukovici spun că acesta a forţat adoptarea legii ca să obţină votul populaţiei rusofone la alegerile parlamentare din octombrie şi pentru a-şi îmbunătăţi imaginea în contextul economic dificil.
În plus, notează Associated Press, ar avea tot interesul să deturneze atenţia de la scandalul legat de Iulia Timoşenko, lidera a opoziţiei trimisă la închisoare, după un proces extrem de criticat de occident.
Câţiva deputaţi ai opoziţiei au intrat în greva foamei. Împreună cu câteva sute de susţinători, au blocat astăzi intrarea în clădirea unde preşedintele Viktor Ianukovici urma să ţină o conferinţă de presă. Aceasta a fost anulată.
Pentru a ţine piept celor câtorva sute de oameni, au fost aduşi peste o mie de poliţişti. Forţele de securitate au dispersat mulţimea cu forţa, inclusiv folosind gaze lacrimogene.