Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiuni în sânul coaliţiei majoritare de la Chişinău

Instabilitatea politică din Republica Moldova pare să ia amploare. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au reunit miercuri seară în şedinţă, la Chişinău, pentru a discuta despre parcursul alianţei, după ce premierul Vlad Filat a lansat critici dure la adresa unor colegi de coaliţie. Ei nu au reuşit să ajungă însă la un numitor comun.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Şedinţa celor trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia aflată la putere în Republica Moldova, a durat aproximativ jumătate de oră.

Primii au părăsit sala de şedinţe reprezentanţii Partidului Liberal Democrat, în frunte cu premierul Vlad Filat. Ei au refuzat să facă vreo declaraţie pentru presă.

 

O nouă şedinţă a Alianţei pentru Integrare Europeană

 

Reprezentanţii celorlalte două partide – Partidul Democrat şi Partidul Liberal – au precizat că până la sfârşitul săptămânii curente va avea loc o nouă întrunire a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), la care se vor discuta cele mai importante probleme, în încercarea de a calma spiritele şi de a elabora o agendă cu acţiunile ce ar trebui întreprinse în cel mai scurt timp.

"Toată lumea îşi dă seama că există probleme, dar ele trebuie rezolvate la masa de dialog, într-un mod constructiv", a declarat preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov.

Cu două zile în urmă, premierul Vlad Filat lansase critici dure la adresa unor parteneri din Alianţă, pe care i-a acuzat de obstrucţionarea reformelor şi de tolerarea corupţiei.

Critici calificate de către celelalte două partide din coaliţia majoritară drept o încercare de a reformata alianţa şi de a crea parteneriate de conjunctură cu Partidul Comuniştilor, în teritoriu.