Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodor Baconschi ar vrea ca Muammar Gaddafi să fie judecat în Libia

teodor-baconschi-ar-vrea-muammar-gaddafi-sa-judecat-libia.jpg

Muammar Gaddafi trebuie judecat în Libia, spune Teodor Baconschi.

"Ideal ar fi ca Muammar Gaddafi să fie capturat, pentru a avea loc un proces", spune la RFI ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. El precizează că "un proces corect, sub asistenţă internaţională în Libia ar avea un impact mai puternic". Pe de altă parte, în opinia lui Teodor Baconschi, CNT este "un interlocutor politic", dar viitorul Guvern din Libia va trebui să reprezinte "întreaga societate libiană".

Teodor Baconschi e de părere că liderul libian, Muammar Gaddafi, "a pierdut războiul când insurgenţii au pătruns în Tripoli. E un moment critic. E foarte important acum ca membrii Consiliului Naţional de Tranziţie să acţioneze prompt şi eficient pe plan militar şi în acelaşi timp să amenajeze condiţiile pentru o tranziţie către un regim deschis".

"Sunt bucuros să constat că vărsările de sânge vor înceta foarte curând, probabil. Balanţa s-a înclinat decisiv în favoarea rebelilor", comentează ministrul de Externe situaţia din Libia.

În opinia lui Teodor Baconschi, Muammar Gaddafi trebuie capturat şi judecat în Libia: "Ideal ar fi ca Muammar Gaddafi să fie capturat, pentru a avea loc un proces. Există şi o acuzaţie lansată de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, dar şi varianta ca dictatorul să fie judecat în propria ţară. Un proces corect, sub asistenţă internaţională în Libia ar avea un impact mai puternic".

 

CNT, un "interlocutor politic"

 

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, mai spune că aşa-numitul Consiliu Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia "este un interlocutor politic. Deocamdată el reprezintă singura forţă politică alternativă deja constituită şi care a etalat un program, dar va trebui să avem alegeri libere şi să ne convingem că viitorul Guvern de tranziţie va reprezenta întreaga societate libiană, e nevoie deci de legitimitate garantată. E nevoie ca CNT să acţioneze cu moderaţie, să nu încurajeze islamul radical".

"Este şi în cazul Libiei nevoie de răbdare şi de suport din partea comunităţii internaţionale, pentru ca transformarea socio-politică să se desfăşoare cât mai rapid", conchide şeful diplomaţiei române.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Luca Niculescu, despre Libia şi Muammar Gaddafi