Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teodor Baconschi salută victoria lui Dorin Chirtoacă

teodor-baconschi-saluta-victoria-dorin-chirtoaca.jpg

Dorin Chirtoacă obţine un nou mandat de primar al Chişinăului.

"Rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova demonstrează soliditatea noii orientări pro-europene" a acestei ţări. Iată ce spune ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, într-un interviu la RFI. El declară însă că "riscul de a dormi pe laurii victoriei pândeşte orice forţă politică".

Teodor Baconschi observă după turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova că "rezultatul demonstrează soliditatea noii orientări pro-europene" a acestei ţări.

Rezultatul "a schimbat pozitiv ierarhia forţelor politice din această ţară. Asta înseamnă şi o anumită erodare a PCRM. Victoria a fost şi efectul unităţii dintre partide, faptul că măcar în turul al doilea au reuşit să mobilizeze mai bine electoratul tânăr", declară ministrul român de Externe.

 

Baconschi vrea Moldova printre "premianţi"

 

Teodor Baconschi apreciază că "simbolismul victoriei lui Dorin Chirtoacă e încurajator". Şeful diplomaţiei române atrage însă atenţia că "riscul de a dormi pe laurii victoriei pândeşte orice forţă politică".

"Din discuţiile avute cu oficialii moldoveni, am înţeles că ei au voinţa de a fructifica fereastra de oportunitate. Le-am transmis că dacă nu livrează, nici UE nu va menţine Republica Moldova printre premianţii Parteneriatului Estic şi că trebuie lucrat acum, pentru ca progresele să fie ireversibile", conchide Teodor Baconschi.

Liberalul Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile pentru Primăria Chişinăului. El a obţinut 50,6% din voturi, potrivit Consiliului Electoral de Circumscripţie, după procesarea tuturor voturilor. Comunistul Igor Dodon a primit cu un procent mai puţin.

 
Teodor Baconschi, intervievat de Luca Niculescu, despre alegerile locale din Republica Moldova