
Politică
Teodor Baconshi, prima victimă a protestelor. Reacţia străzii: "Cu un Baconschi nu se face primăvară"
baconschi.jpg

Care sunt exact reproşurile care i se aduc lui Teodor Baconschi? După primele zile de manifestaţii, mai exact spus după prima noapte de violenţe, Teodor Baconschi a scris pe blogul său despre «mahalaua violentă şi ineptă», descriindu-i astfel pe cei care provocaseră violenţele: „Vajnicii suporteri ai democraţiei de macadam au spart, incendiat, bătut şi aruncat cu piatră cubică. Nu ştiu dacă au dus democraţia până la capăt, furând plasme pentru a putea urmări mai confortabil analizele atât de fine ale tonomatelor de serviciu...”, scria Teodor Baconschi după protestele din 15 ianuarie.
În aceeaşi postare, Baconschi a vorbit despre „derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii”, acuzând opoziţia că ar orchestra protestele din Piaţa Universităţii. În finalul analizei, Baconschi a scris că în 2012 „alegerea o va face însă România vrednică, România care munceşte, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii”, descriindu-i astfel pe cei care provocaseră violenţele. Ulterior, el şi-a retras parţial afirmaţiile, spunând că nu se referea la protestatarii paşnici ci la cei violenţi, care ar fi dirijaţi de opoziţie.
În orice caz, a fost o frază prost primită de toţi cei care manifestau şi de cei din societatea civilă, mai ales că ministrul de Externe nu este la prima frază-şoc. Teodor Baconschi a mai avut astfel de ieşiri publice care au stârnit indignare. În urmă cu câteva luni, Baconschi a spus, într-un discurs la Ploieşti, că „la următoarele alegeri românii vor avea de ales între România care munceşte şi cea care cerşeşte”. Ulterior el a explicat că era o metaforă pentru a-i desemna pe cei care aşteaptă totul de la statul asistenţial.
Baconschi a stârnit şi protestele romilor în urmă cu doi ani, după ce a declarat că „România are nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă”, cuvinte sancţionate de Consiliul Naţional de luptă împotriva discriminării. Trebuie să recunoaştem că, pentru un diplomat de carieră cum este Teodor Baconschi, aceste fraze nu sunt foarte diplomatice.
Cine este Teodor Baconschi
Baconschi este fiul scriitorului Anatol Baconschi, decedat în cutremurul din 1977. A venit în Ministerul de Externe în urmă cu peste zece ani, când Andrei Pleşu era ministru. A fost ambasador al României în Portugalia, la Vatican, a fost secretar de stat în Ministerul de Externe, consilier al lui Traian Băsescu şi ambasador la Paris, înainte de a deveni ministru de Externe.
La Paris, a fost şi în centrul unei polemici, cu ocazia ultimului scrutin prezidenţial. Opoziţia i-a reproşat că la birourile de votare din Paris s-a votat mai mult decât era posibil tehnic. Nu există însă nici o dovadă privind eventualele nereguli de la acel scrutin.
Are demiterea sa vreun efect asupra opoziţiei şi manifestanţilor? Reacţia străzii: "Cu un Baconschi nu se face primăvară"
Demiterea e total ineficientă şi pe lângă subiect, a spus liderul PNL, Crin Antonescu. "Dacă premierul avea o reacţie sinceră la inepţiile şi jignirile lui Baconschi, atunci l-ar fi dat afară imediat", spune Antonescu. Opoziţia cere în continuare demisia Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.
Nici pentru demonstranţi această demisie nu va avea mare efect, nu lui i se cerea demisia, în primul rând. Numele lui era puţin rostit în piaţă, faţă de numele lui Traian Băsescu, Emil Boc sau Elena Udrea. Presiunea deci va continua. De altfel, luni seară, în Piaţa Universităţii, protestatarii ridicau o pancartă cu textul "Cu un Baconschi nu se face primăvară", scrie HotNews.ro.
Cine îl înlocuieşte pe Teodor Baconschi
Există câteva nume care circulă. Premierul Emil Boc spune că numele noului ministru de Externe va fi cunoscut după discuţii în PDL, în cadrul coaliţiei şi cu preşedintele Băsescu. După cum se întâmplă de obicei, probabil că şeful statului va avea cuvântul hotărâtor. Doi par favoriţii: Cristian Diaconescu, lider UNPR, care a mai fost ministru de Externe, şi Bogdan Aurescu, diplomat de carieră, secretar de stat în clipa de faţă. El a devenit cunoscut în urmă cu trei ani, după ce a condus echipa care a câştigat procesul cu Ucraina pe tema platoului continental al Mării Negre din jurul Insulei Şerpilor.
Aflat la Bruxelles, Teodor Baconschi a confirmat o posibilă "succesiune pe linia UNPR la portofoliul Externelor". În acest caz, spune Baconschi, Cristian Diaconescu ar avea posibilitatea de a-şi dubla mandatul precedent: "Aud sau citesc că s-ar prefigura o succesiune pe linia UNPR la portofoliul externelor, e vorba fără surpriză de preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, care a mai îndeplinit funcţia de ministru, pentru nouă luni. Se pare că are, dacă această ipoteză se confirmă, o nouă ocazie de a-şi dubla mandatul cu alte nouă luni", a spus Baconschi, adăugând că are cu acesta "o relaţie şi de foşti colegi, diplomaţi", relaţie "cât se poate de colegială".
"Dacă revocarea mea va fi dusă la capăt am de gând să-i predau mandatul cu toate elementele de conţinut, astfel încât politica noastră externă să poată beneficia de anumită continuitate, mai ales ca viziune. Nu ca mecanica programului sau contactelor, cât ca repere mari legate de poziţionarea noastră regională", a mai spus Baconschi.