Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teodor Mărieş speră că nu se va clasa dosarul Revoluţiei

maries-teodor-20100811150242.jpg

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş.

Doar istoria îi mai poate judeca pe vinovaţii de la Revoluţie şi Mineriadă. Declaraţia a făcut-o Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, într-un interviu pentru cotidianul Adevărul. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş spune la RFI că nu se va clasa nici un dosar şi este convins că va primi un verdict şi de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Doar istoria îi mai poate judeca pe vinovaţii de la Revoluţie şi Mineriadă. Declaraţia a făcut-o Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, într-un interviu pentru cotidianul Adevărul.

Pentru prima dată, un reprezentant al justiţiei declară fără echivoc că românii nu trebuie să se mai aştepte ca vinovaţii de la Revoluţie şi Mineriadă să mai fie pedepsiţi. Faptele lor fie s-au prescris, fie nu pot fi încadrate penal.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş (audio) spune la RFI că echipa de procurori instalată la Parchetul General în urmă cu trei ani a avut ca obiectiv închiderea tuturor plângerilor făcute de Asociaţia 21 Decembrie. Teodor Mărieş spune că nu se va clasa nici un dosar şi este convins că va primi un verdict şi de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. "Curtea va condamna tergiversarea nepermisă, de 20 de ani", crede preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.

Revenind la Marius Iacob, el sugerează că fostul procuror militar Dan Voinea a comis numeroase greşeli în instrumentarea acestor dosare. "Să vă dau un exemplu : dosarul care-l privea pe Ion Iliescu era constituit prin 2004. Până la decizia Curţii Constituţionale din iunie 2007, Ion Iliescu n-a fost audiat deloc, nici măcar ca martor. Ce face domnul Dan Voinea ? Înainte cu o zi de acea decizie a Curţii, el începe urmărirea penală faţă de Ion Iliescu, după care îl cheamă peste vreo săptămână şi îi aduce la cunoştinţă. Apoi ne trimite nouă dosarul. De aici ce înţelegi ? Că el a vrut să-l învinuiască pe Ion Iliescu, după ce şi-a dat seama că dosarul nu va mai sta la el. Într-o exprimare plastică, a vrut să arunce pisica la noi", explică procurorul, citat de Adevărul.

 
Teodor Mărieş, intervievat de Oana Ivănel, despre dosarele Revoluţiei şi Mineriadei.