Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodor Meleşcanu, avizat de Parlament la şefia SIE

melescanu-primeste-unda-verde-comisiile-parlamentare.jpg

Teodor Meleşcanu, propus pentru şefia SIE

Numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validată marţi de Parlament. Au fost înregistrate 238 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Senatorul liberal spune că îşi asumă decizia de a accepta şefia SIE şi precizează că nu s-a consultat cu persoane din PNL, iar decizia îi aparţine.

Teodor Meleşcanu, propus de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de director al SIE a fost audiat de Comisiile de Apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, dar şi de Comisia parlamentară specială de supraveghere a activităţii SIE. Reprezentanţii Opoziţiei au boicotat şedinţa.

Senatorul Teodor Meleşcanu spune că îşi asumă decizia de a accepta şefia Serviciului de Informaţii Externe. El precizează că nu s-a consultat cu persoane din PNL şi că decizia îi aparţine: "Consider că această practică instituită de a numi la serviciile de informaţii din România persoane care provin nu din majoritate, ci din Opoziţie, este o bună practică democratică. Am considerat că ar fi păcat să fie întreruptă această practică din cauza crizei parlamentare, aşa că mi-am asumat-o. E o decizie a mea".

"Este o decizie personală pe care am adoptat-o. Fundamental a fost lipsa dialogului politic între preşedinte şi partide, care ar fi putut să creeze condiţiile pentru ca această decizie să nu fie una personală, ci una a partidului", completează Meleşcanu.

Candidatul la şefia SIE mai declară că nu a fost angajat al serviciilor de securitate sau informator şi nu a făcut parte din nici o structură de informaţii.

 

Obiectivele lui Meleşcanu la vârful SIE

 

Teodor Meleşcanu anunţă că una dintre priorităţile sale la vârful SIE va fi identificarea şi atragerea de fonduri pentru România. "Printre vulnerabilităţile pe care România le are şi sigur că SIE trebuie într-adevăr să identifice aceste vulnerabilităţi, să ofere alternative, sunt şi problemele legate de criza economică. Eu cred că verificarea bonităţii, atragerea, identificarea unor surse posibile ar trebui să fie o prioritate pentru Serviciu, fără a prelua atribuţiile organelor statului de specialitate în materie", explică el.

Meleşcanu îşi propune să joace rolul de interfaţă între SIE şi Parlament şi chiar între SIE şi societatea românească, în general.

Teodor Meleşcanu vrea de asemenea să îmbunătăţească dialogul SIE cu Parlamentul. "Pentru mine e foarte importantă continuarea procesului de modernizare a Serviciului, începută de domnul Ungureanu, care e singurul nostru atu. Nu cred că vom putea rivaliza cu alte ţări din punct de vedere al mijloacelor tehnice pe care le avem, dar cred că din punct de vedere al calităţii oamenilor din Serviciu, nu numai că putem rivaliza, dar le putem chiar depăşi", declară el.

Nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru şefia SIE a provocat iritare în sânul PNL. Senatorul a anunţat că se autosuspendă din partid, în timp ce preşedintele Crin Antonescu a anunţat că Meleşcanu va fi exclus din formaţiunea liberală.

Teodor Meleşcanu va avea o carieră scurtă la şefia SIE, a spus marţi dimineaţă la RFI vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu. El declară că partidul său nu are de ce să se simtă flatat de nominalizarea liberalului. "Am devenit o adevărată pepinieră de cadre pentru Traian Băsescu", observă Fenechiu.

 
Relu Fenechiu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Teodor Meleşcanu la SIE