Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodor Meleşcanu: Într-o vizită de lucru nu ai siguranţa contactelor la nivel înalt

teodor-melescanu-intr-o-vizita-lucru-nu-ai-siguranta-contactelor-nivel-inalt.jpg

Teodor Meleşcanu: Într-o vizită de lucru nu ai siguranţa contactelor la nivel înalt

Preşedintele României, Traian Băsescu, se va afla marţi la Washington într-o vizită de lucru, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Aceasta este prima vizită a lui Traian Băsescu de la instalarea lui Barack Obama la Casa Albă. Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, diplomat de carieră, vorbeşte despre caracterul vizitei preşedintelui român - vizită de lucru şi nu oficială - dar şi locul României în interesele americane din regiune si în contextul, mai puţin plăcut, al criticilor ambasadorului american la Bucureşti cu privire la dificultăţile companiilor americane din cauza corupţiei din ţara noastră.

Teodor Meleşcanu : Există practic trei categorii de vizite pe care şefii de state şi de guverne le pot face pe plan bilateral : vizitele oficiale – înseamnă un program standard care asigură întâlniri şi discuţii la cel mai înalt nivel  - ; există vizite de lucru – acestea pot avea o agendă foarte solidă fără însă a avea şi garanţia contactelor şi discuţiilor la cel mai înalt nivel, inclusiv pot fi acţiuni protocolare care permit preşedintelui unui stat aflat în vizită să ia contacte cu alte personalităţi din ţara pe care o vizitează – şi există vizitele private care se fac cu un scop nu foarte bine definit, unde nu există niciun fel de agendă politică importantă dar, cu care ocazie, se pot face anumite contacte – greu de crezut la nivel foarte înalt.

Din acest punct de vedere, vizita de lucru se află undeva la mijloc între o vizită oficială şi o vizită privată, ar trebui să existe o agendă şi un program de întâlniri şi discuţii. Din păcate, la ora la care vă dau acest interviu, nu avem niciun fel de informaţii nici din partea română, nici din partea americană în legătură cu aceste contacte şi, hai să-i spunem, în legătură cu agenda vizitei. 

Rep. : Dar se obişnuieşte ca agenda discuţiilor să nu fie publică, credeţi că este o strategie a preşedintelui Băsescu  ?

Teodor Meleşcanu : De obicei, la orice vizită se convin înainte toate aceste lucruri, se convine comunicarea cu presa şi sunt rare cazurile în care nu se spune măcar o frază generală referitoare la subiectele care vor face obiectul discuţiilor.

Şi asta mai ales că ele pot fi formulate destul de vag şi de simplu, ca de exemplu “probleme privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale”. De data asta, e într-adevăr acest element care nu ne permite să facem niciun comentariu întrucât nu au fost făcute publice niciun fel de informaţii în legătură cu aspectele vizitei. 

Rep. : Este vorba de prima vizită la Washington a preşedintelui român de la instalarea lui Barack Obama la Casa Albă...nu vine oare cam târziu ? care este mecanismul de organizare al unei vizite prezidenţiale ? 

Teodor Meleşcanu : Sistemul de organizare al unei vizite bilaterale este foarte simplu : pe baza unui calendar şi a dorinţelor pe care le manifestă preşedintele, Ministerul Afacerilor Externe are mandatul să iniţieze contactele respective cu autorităţile celuilalt stat pentru a găsi o înţelegere, un accept de principiu în legătură cu organizarea unei vizite, să stabilească caracterul acestei vizite, a unei date, a subiectelor care vor fi discutate şi a contactelor care vor avea loc cu această ocazie.

Nu cunosc, nu am cunoştinţă  dar probabil că această dorinţă a fost exprimată de mai mult timp şi acum a sosit momentul când la nivelul diplomaţiei româneşti s-a reuşit realizarea ei sub forma unei vizite de lucru. 

Rep. : Amplasarea unor elemente ale scutului anti-rachetă, tensiunile dintre Turcia şi Israel, “primăvara arabă”...unde plasaţi România pe o hartă a intereselor americane din regiune ? 

Teodor Meleşcanu : N-aş vrea să fim aici nici foarte optimişti fără nicio raţiune, nici foarte pesimişti. Evident, în general, zona europeană nu este o zonă de maximă prioritate pentru Statele Unite ale Americii în acest moment. De altfel, de câţiva ani Statele Unite şi-au îndreptat cu precădere atenţia asupra zonei Pacificului şi nu a zonei europene.

Deci, din punctul meu de vedere nu trebuie să ne facem foarte mari iluzii că reprezentăm un punct forte, o placă turnantă fără de care nu se poate întâmpla nimic în regiune. Însă, în acelaşi timp trebuie să recunoaştem sincer că în contextul evoluţiilor la care v-aţi referit şi dumneavoastră - problemele legate de tensiunile din lumea arabă, de mişcările care au avut loc şi care sunt încă în desfăşurare, problemele referitoare la relaţiile dintre Turcia şi Israel, problemele privind Iranul - România poate juca un rol important.

De fapt, miza noastră - pentru că, din punctul nostru de vedere, parteneriatul strategic cu SUA este una dintre cele mai mari realizări de politică externă - depinde numai de capacitatea noastră de a pune într-adevăr în lumina, de a substantia rolul important pe care România poate să-l joace în politica internaţională în perioada următoare, mai ales în zona în care trăim.  În ce măsură vom reuşi să facem acest lucru o să vedem în viitor.

Sunt însă elemente care arată că relaţia bilateriala româno-americană este o relaţie apropiată - crearea de către România şi de Statele Unite a centrului comun de instrucţie de la Kogălniceanu, probabil încheierea chiar cu ocazia acestei vizite a acordului privind stabilirea unoe elemente ale scutului antirachetă în România. Acest lucruri dau României un anumit relief şi o importanţă în această zonă. 

Rep. : Dar contextul acestei vizite este favorabil, având în vedere criticile recente ale ambasadorului american cu privire la corupţia din România care reprezintă un obstacol în calea unor companii americane ?

Teodor Meleşcanu : “Aceste subiecte vor putea să reprezinte teme de discuţie cu ocazia vizitei. Simplul fapt că există asemenea probleme trebuie să ne determine şi pe noi să vedem care sunt soluţiile.

Deci nu cred că este un impediment, mai degrabă o şansă şi pentru noi pentru a vedea care sunt problemele reale pe care americanii le resimt, probleme legate de societăţile americane din România, de corupţie şi toate celelalte. Important e să avem răspunsuri bune şi convingătoare şi nu să încercăm să eludăm subiectul”.  

În 2005, Traian Băsescu s-a întâlnit cu predecesorul lui Obama, George W. Bush. Preşedintele Traian Băsescu s-a mai întâlnit cu Barack Obama cu ocazia unor evenimente externe, cum a fost dineul de lucru oferit la Praga de preşedintele american şefilor de stat din Europa centrală şi de Est.

Ziarul american The Hill scrie că preşedintele Traian Băsescu va avea marţi  o întâlnire cu vicepresedintele SUA, Joe Biden.

În articol se precizează că Barack Obama se va deplasa marţi în Columbus, Ohio, pentru a-şi susţine pachetul legislativ privind crearea de locuri de muncă.

Articolul care prezintă agenda Casei Albe pentru această săptămână nu menţioneaza nicio întâlnire între cei doi şefi de stat.

 
Teodor Meleşcanu, intervievat de Ştefan Popescu