Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Testele de rezistenţă ale băncilor vor convinge anul acesta?

testele-rezistenta-ale-bancilor-vor-convinge-anul-acesta.jpg

Testele de rezistenţă ale băncilor vor convinge anul acesta?

Băncile europene vor fi supuse unei noi serii de teste de rezistenţă. Mervyn King şi Andrea Enria au explicat pregătirea acestora. Anul trecut testele au arătat că doar şapte bănci nu au trecut examenul. Anul acesta măsuri coercitive trebuie aplicate în termen de şase luni de la organizarea testelor

Băncile europene vor fi supuse unei noi serii de teste de rezistenţă luna viitoare, o măsură de prevenire a crizei care nu mai convinge după ce testele de anul trecut nu au detectat problema irlandeză. Doi experţi au dezbătut problema în această săptămână împreună cu deputaţii comisiei economice  din Parlamentul European.

Mervyn King şi Andrea Enria, vicepreşedinţi ai Comitetului European de risc sistemic, un nou organism creat în urma crizei financiare, au explicat pregătirea testelor de rezistenţă care-i fac deja să surâdă pe analişti.

Testele organizate anul trecut au vizat 91 de bănci din UE , fiind lăsate de-o parte şapte state membre, printre care România şi Bulgaria.

Testele au arătat că doar şapte bănci, anume cinci bănci spaniole, una greacă şi una germană, nu au trecut examenul. Dar surpriză : trei luni mai târziu se află că sectorul bancar irlandez, testat şi aprobat în iulie 2010, se afla în pragul prăbuşirii şi a fost salvat prin fonduri europene.

Cum se va petrece deci anul acesta? Va fi o altă rată de solvabilitate testată ştiindu-se că autorităţile naţionale în materie bancară nu s-au pus de acord în această privinţă ?

Mervyn King era de părere că autorităţile naţionale trebuie să aplice deja planuri de acţiune pentru a ataca probleme rezultate din testele de rezistenţă în general, fără a asteaptă să vadă ce bănci nu trec examenul.

Anul acesta măsuri coercitive trebuie aplicate în termen de şase luni de la organizarea testelor . Altfel  Autoritatea  bancară europeană se va ocupa să aplice aceste măsuri dacă autorităţile naţionale nu vor coopera, a explicat Andrea Enria

În iunie 2011 testele trebuie să convingă. Accentul se va pune pe metoda folosită dar şi pe reacţia pe care o vor avea pieţele financiare.

Tot un număr de 91 de bănci va fi cuprins în teste, cu diferenţa că unele organisme bancare au dispărut de pe listă (din cauza unor fuziuni ) iar altele s-au adăugat.  O bancă daneză, una austriacă, una norvegiană şi una irlandeză sunt cele noi venite.

Problema sectorului bancar european pare să se concentreze acum în jurul organismelor irlandeze şi islandeze. Aceasta este marea dilemă a momentului, a mai explicat Mervyn King .

 
Mihaela Gherghisan despre testele de rezistenţă aplicate băncilor