Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Thailanda refuză să-l predea pe traficantul Viktor Bout

Justiţia thailandeză refuză extrădarea traficantului de arme Viktor Bout, extrădare cerută de Statele Unite, pentru terorism. De naţionalitate rusă, Bout este deţinut în Thailanda din primăvara anului trecut. Justiţia thailandeză estimează însă că nu este în măsură să judece actele comise de un străin în alte ţări, iar Bout ar putea fi eliberat în zilele următoare.

Justiţia thailandeză refuză extrădarea traficantului de arme Viktor Bout, extrădare cerută de Statele Unite, pentru terorism.

De naţionalitate rusă, Bout este deţinut în Thailanda din primăvara anului trecut. Justiţia thailandeză estimează însă că nu este în măsură să judece actele comise de un străin în alte ţări, iar Bout ar putea fi eliberat în zilele următoare.

La aflarea deciziei, Statele Unite s-au declarat decepţionate şi intrigate, în timp ce Rusia a salutat hotărârea justiţiei din Thailanda, sperând ca Bout să se poată întoarce cât mai repede la Moscova.

Dacă vreţi să ştiţi cine este Viktor Bout, cel mai bine ar fi, poate, să revedeţi filmul cu Nicholas Cage de acum câţiva ani, "Lordul războiului". Acolo este întreaga viaţă a celui supranumit "traficantul morţii", doar că în film, Cage nu poartă mustaţă, spre deosebire de Bout, în viaţa reală.

Născut la Duşanbe, în Tadjikistan, în urmă cu 42 de ani, Bout e pasionat de limbile străine. La 12 ani vorbeşte persana şi esperanta.

Imediat după căderea comunismului este trimis interpret în Angola şi aici se lansează în afacerea care îl va face celebru. Cumpără pentru nimica toată două avioane vechi cu care începe să facă trafic de flori, de aspiratoare, de pui congelat şi de arme. Mai ales de arme.

Pasionat de Tolstoi şi de Gogol, Bout este azi o legendă. Graţie lui, Kalaşnikovurile au devenit cel mai bun produs de export din Rusia. Le-a vândut în toate colţurile Africii, în Afganistan şi în America Latina. A ajutat toate facţiunile, dar a sprijinit şi state precum Franţa, în Rwanda sau Statele Unite, în timpul intervenţiei in Irak.

Căutat de Interpol din 2002, el se apără spunând că nu este decât un transportator. "Dacă un şofer de taxi ia un drogat în maşină, asta înseamnă ca e traficant de droguri ?", întreabă el.

În 2008, norocul pare că îl părăseşte. Este arestat la Bangkok, unde venise pentru o vânzare de arme pentru gruparea FARC, în Columbia.

Statele Unite cer extrădarea lui pentu terorism, dar iată, justiţia thailandeză o refuză.