Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theodor Stolojan critică CSM

stolojan-theodor-afisul-pdl-spate.jpg

Euro-deputatul PDL, Theodor Stolojan

Alegerile de la CSM contribuie la lipsa de credibilitate a României. O spune la RFI euro-parlamentarul PDL, Theodor Stolojan. El crede că gestul Consiliului de a organiza un scrutin intern, înainte de decizia Curţii Constituţionale afectează imaginea ţării. Stolojan mai declară că nu se impune "în nici un caz" demisia lui Teodor Baconschi. El mai afirmă că România are "foarte mulţi" aliaţi în chestiunea Schengen. Euro-deputatul cere un lobby intens în Parlamentul European.

Theodor Stolojan critică situaţia de la CSM. "Este un gest care contribuie la lipsa de credibilitate a României. Acest lucru se traduce întotdeauna nefavorabil, pentru că până la urmă, apartenenţa la Uniunea Europeană are un fundament care nu e trecut în Tratatul UE, dar el există, e prezent ceas de ceas, este vorba de încredere. Încredere că un stat membru se va comporta întotdeauna aşa cum este de aşteptat să se comporte în cadrul UE. Or în momentul în care nu ai încredere în instituţiile unui stat membru, sigur că apar probleme şi deocamdată din păcate, instituţia justiţiei din România, cu toate componentele sale nu conferă această încredere. Dar la această neîncredere în sistemul de justiţie din România se adaugă respingerea de către Parlament a permisiunii de a se continua nişte anchete penale şi aşa mai departe. Se adaugă toate acestea, până când se trage o concluzie şi se spune "domnule, n-avem încredere în sistemul de justiţie"", declară Stolojan despre alegerile de vineri de la CSM.

Alegeri la CSM

Theodor Stolojan, euro-parlamentar PDL

AscultăDownload

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să nu organizeze alegeri înaintea deciziei Curţii Constituţionale din 19 ianuarie. Instanţa a fost sesizată de PDL, care susţine că trei membri ai CSM s-ar afla la al doilea mandat, lucru ilegal, în opinia lor.

Pe de altă parte, Theodor Stolojan consideră că se impun acţiuni de lobby în Parlamentul European în chestiunea Schengen : "Trebuie un efort diplomatic şi poate la nivelul cel mai înalt, cu statele membre ale UE, care au reţineri faţă de intrarea României în Spaţiul Schengen, acum în aprilie. În al doilea rând, Parlamentul European va da un aviz. Este foarte important ca acest aviz să fie cu cât mai multe voturi pozitive şi cât mai puţine negative sau abţineri. Prin urmare, euro-parlamentarii români au această datorie de a întreprinde demersurile în PE. Vreau să vă spun că a fost o izbândă că raportul a fost trimis PE spre aviz".

Stolojan susţine că România are "foarte mulţi" aliaţi în dosarul Schengen : "Aliaţi avem foarte mulţi, în primul rând preşedinţia ungară, care şi-a exprimat clar susţinerea României de a intra în Spaţiul Schengen. Apoi avem susţinerea celorlalte foste ţări socialiste, care au intrat în UE, avem susţinerea Spaniei şi a mai multor ţări, care n-au nici un fel de problemă ca România să intre în Schengen".

Euro-deputatul PDL îl contrazice pe ministrul francez pentru Afaceri Europene, care a spus că vameşii români sunt tentaţi să ia mită, din cauza salariilor prea mici. "A spune că o ţară săracă şi cu salarii mici e mai predispusă corupţiei nu se susţine", afirmă Stolojan.

"Efortul de admitere în Schengen se joacă până în ultima clipă", mai crede parlamentarul european.

Întrebat dacă s-ar impune demisia lui Teodor Baconschi, Stolojan a răspuns : "Nu, în nici un caz ! El a enunţat o ipoteză de acţiune, care oricum nu se putea realiza. Se practică în diplomaţie, se practică în cadrul UE, adică genul ăsta de presiuni, uite, domnule, ce am putea şi noi face. Dar ele nu devin realităţi, pentru că fiecare stat membru este un partener în cadrul UE şi politica asta de a face unul altuia nişte chestiuni care nu sunt în regulă până la urmă se răzbună".

Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior