Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Times : Armata israeliană pregăteşte un atac asupra Iranului

200904-11502.jpg

The Times : Armata israeliană pregăteşte un atac asupra Iranului

Israelul se pregăteşte să atace Iranul. Cel puţin aşa susţine un oficial de rang înalt din domeniul apărării, citat de cotidianul The Times. Armata israeliană se pregăteşte pentru lansarea unui atac aerian de amploare asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, în decurs de câteva zile, scrie ziarul amintit.

Israelul se pregăteşte să atace Iranul. Cel puţin aşa susţine un oficial de rang înalt din domeniul apărării, citat de cotidianul The Times.

Armata israeliană se pregăteşte pentru lansarea unui atac aerian de amploare asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, în decurs de câteva zile, scrie ziarul amintit.

"Israelul vrea să ştie că dacă forţele sale primesc aprobare, pot ataca Iranul în câteva zile sau chiar ore. Se pregătesc la toate nivelurile pentru această posibilitate. Mesajul către Iran este că ameninţarea nu constă numai în vorbe", avertizează oficialul militar citat.

Statul evreu ar fi luat mai multe măsuri pentru a pregăti forţele militare în vederea unui raid. Între aceste măsuri se numără cumpărarea a trei dispozitive aeropurtate de avertizare şi control, precum şi misiuni regionale pentru simularea atacului. Locuitorii vor participa la două exerciţii de apărare civilă, la nivel naţional, pentru eventualele represalii la adresa Israelului.

Forţelor armate li s-ar putea cere să atace peste 12 ţinte, inclusiv convoaie. Printre aceste zone se numără şi Natanz, unde mii de centrifuge produc uraniu îmbogăţit, Esfahan, unde sunt stocate 250 de tone de gaz în tuneluri şi Arak, unde un reactor de apă grea produce plutoniu, scrie The Times, citat de Mediafax.

"Nu am profera această ameninţare, dacă nu am avea forţa de a o sprijini. Au fost înregistrate mai multe pregătiri în teritoriu, fapt care arată dorinţa Israelului de a acţiona", spune un oficial din cadrul comunităţii de informaţii israeliene.

El precizează totuşi că este puţin probabil ca Israelul să lanseze un atac fără a avea aprobarea tacită din partea Washingtonului. Noua administraţie din Statele Unite a adoptat un ton mai conciliant faţă de Iran. (CR - 18 aprilie 2009;19.45h)