Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Titus Corlăţean, la RFI, despre Schengen: Obiectivul septembrie rămâne fezabil

titus-corlatean-rfi-schengen-obiectivul-septembrie-ramane-fezabil.jpg

România aşteaptă de la Consiliul JAI o decizie privind Schengen, în luna septembrie.

"Avem nevoie să transmitem semnale politice care să genereze încredere Germaniei în perioada următoare şi asta ne propunem să facem". Declaraţia a fost făcută la RFI de ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, spunea recent pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, citat de AFP, că "se poate ca anularea prevăzută a controalelor pe aeroporturi şi în porturi să fie întârziată în continuare".

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne ar trebui să spună în septembrie când va adera România la Spaţiul Schengen. Dacă până acum Olanda era cea care bloca intrarea României în zona de liberă circulaţie, Germania şi-a exprimat şi ea rezervele, acum câteva săptămâni, în plină criză politică la Bucureşti, prin vocea ministrului de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Titus Corlăţean declară însă că obiectivul septembrie "rămâne un obiectiv fezabil". "În ultima perioadă, chiar şi ieri (miercuri) am avut contacte cu parteneri europeni, inclusiv aici, la Bucureşti, cu ambasadori ai unor state importante sau foarte importante, aşa cum este Germania şi respectiv Franţa. Acest obiectiv pentru luna septembrie rămâne un obiectiv fezabil, chiar dacă situaţia este mult mai complexă şi este mai complicată şi nu este un secret faţă de ceea ce a fost acum câteva luni, există mai ales dacă referendumul s-a terminat, populaţia s-a exprimat, transmiţând un semnal politic foarte clar de altfel, decizia Curţii Constituţionale a apărut, decizia va fi respectată, bineînţeles, eu cred că trecem printr-un proces absolut democratic şi statele europene pot vedea, chiar dacă procesul a fost destul de dinamic şi cu controverse, iată că procedurile democratice au fost respectate, decizia Curţii va fi respectată", spune ministrul român de Externe.

Titus Corlăţean crede că "în ultimă instanţă, obiectivul din septembrie este încă fezabil". "Avem semnale foarte importante, inclusiv de la Paris, ca să fac o primă referire. Deci eu cred că demersurile de politică externă ale României în perioada următoare trebuie să se accelereze şi să menţinem acest obiectiv, potrivit calendarului stabilit. Nu este foarte simplu, dar obiectivul este fezabil", afirmă şeful diplomaţiei române.

Cât despre reticenţele Germaniei în privinţa aderării României la Schengen, Titus Corlăţean declară că "avem nevoie de a transmite semnale politice care să genereze încredere Germaniei în perioada următoare şi asta ne propunem să facem".

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, afirma recent la RFI că declaraţii de genul celor făcute de ministrul german de Interne erau de aşteptat: "Într-o oarecare măsură era de aşteptat, dar deocamdată nu avem reacţii oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea în două trepte a României şi Bulgariei o vom menţine ca obiectiv pentru următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne din septembrie. Pentru că România îndeplineşte absolut toate cerinţele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI că între raportul pe justiţie şi aderarea la Spaţiul Schengen, între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi problematica Schengen nu există o legătură juridică şi nu poate fi făcută o legătură juridică, dar pe de altă parte ştim cu toţii că avem nevoie de unanimitate în vot, aşa încât nu exclud posibile reacţii negative la acest Consiliu".

Întrebat dacă în opinia sa au scăzut şansele ca România să primească o veste bună în septembrie privind aderarea la Schengen, Marian Tutilescu a răspuns: "Sigur, dacă judecăm prin prisma acestor declaraţii publice... repet, nu avem semnale politice clare, semnale oficiale, putem trage o astfel de concluzie, realist vorbind. Pentru că ştiu din experienţa ultimilor ani că o declaraţie publică se bazează pe o decizie politică. Dar nu exclud în totalitate aceste şanse".

Titus Corlăţean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Schengen