Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tokyo, noua capitală gastronomică a lumii

Parisul cedează prima poziţie în acest clasament după ce 11 restaurante din Tokyo au obţinut distincţia supremă - trei stele - din partea Ghidului Michelin 2010. Parisul a obţinut doar zece astfel de recompense, prin urmare Tokyo devine capitala mondială a restaurantelor de trei stele. Franţa rămâne însă în topul ţărilor cu cele mai bune restaurante din lume, cu 25 de restaurante de trei stele. Japonia se poate mândri doar cu 18.

Parisul cedează prima poziţie în acest clasament după ce 11 restaurante din Tokyo au obţinut distincţia supremă - trei stele - din partea Ghidului Michelin 2010.

Parisul a obţinut doar zece astfel de recompense, prin urmare Tokyo devine capitala mondială a restaurantelor de trei stele. Franţa rămâne însă în topul ţărilor cu cele mai bune restaurante din lume, cu 25 de restaurante de trei stele. Japonia se poate mândri doar cu 18.

Bucătăria niponă a continuat să fie preţuită de 67% dintre cei selecţionaţi de Michelin din rândul a circa 160.000 de restaurante din Tokyo.

Tokyo rămâne în continuare şi oraşul cu "cele mai multe stele" din lume - 261 pentru aproape 200 de restaurante, cu 34 mai multe faţă de anul trecut.

Ghidul, care va fi comercializat în Japonia din 20 noiembrie, introduce în premieră în clasament localurile tip "izakaya" (braserii), restaurantele specializate în "kushiage" şi "yakitori" (frigărui) şi localurile "shojin ryori" (bucătărie vegetariană a călugărilor).

Ghidul va fi comercializat în Japonia în limbile engleză şi japoneză. Primul ghid Tokyo 2008 s-a vândut în 300.000 de exemplare în decursul a cinci săptămâni. Ediţia 2009 a vândut deja 180.000 de ghiduri.