Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Torta olimpica a fost aprinsa

200803-3544.jpg

Torta olimpica a fost aprinsa

Flacara olimpica a fost aprinsa luni, 24 martie, intr-o atmosfera tensionata, pe fondul crizei tibetane. Unele voci au cerut insistent boicotarea Olimpiadei de vara de la Beijing, dupa ce trupele chineze au reprimat sangeros manifestatiile tibetanilor.

Torta olimpica a fost aprinsa luni, 24 martie, intr-o atmosfera tensionata, pe fondul crizei tibetane. Unele voci au cerut insistent boicotarea Olimpiadei de vara de la Beijing, dupa ce trupele chineze au reprimat sangeros manifestatiile tibetanilor.

"Boicotati tara care calca în picioare drepturile omului" - se putea citi pe pancarta pe care a avut timp sa o desfasoare unul dintre cei doi barbati care au încercat sa se apropie de tribuna oficiala unde reprezentantul Chinei se pregatea sa ia cuvântul în cadrul ceremoniei de aprindere a flacarii olimpice de pe situl antic Olimpia.

Pentru aceasta ceremonie, autoritatile grecesti au luat masuri exceptionale de securitate, pentru a evita incidentele provocate de opozanti tibetani sau chinezi.

Un reprezentant al asociatiei studentesti pentru un Tibet liber, cu sediul la New York declara intr-o scurta conferinta de presa ca torta adusa de China în sanctuarul de la Olimpia este o rusine pentru lunga traditie de libertate si democratie pe care Grecia a oferit-o lumii.

De partea sa, presedintele Comitetului International Olimpic spune ca în ce-l priveste nu observa un elan pe scena internationala pentru boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

In traditia greaca, pe timpul Olimpiadei conflictele încetau, în traditia moderna este mai curând invers, conflictele continua, Jocurile sunt eventual anulate, cum a fost cazul in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Autoritatile chineze, criticate pentru represiunea violenta a manifestatiilor tibetanilor au declarat ca flacara olimpica va trece prin Tibet si va fi dusa pe Muntele Everest, acoperisul lumii, in pofida opiniilor contrare exprimate de tibetani. (CR - 3/24/2008; 12.10h)