Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tortura - problema cu care se confruntă azi Republica Moldova

200806-5246.jpg

Tortura - problema cu care se confruntă azi Republica Moldova

În Republica Moldova tortura este la ea acasă. Cel puţin aşa susţin organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului din Chişinău. Acestea au demarat începând de astăzi si până pe 26 iunie o acţiune împotriva torturii.

Amnesty International cere Guvernului de la Chişinău interzicerea absolută a torturii şi a altor forme de maltratare în Republica Moldova. Potrivit reprezentanţilor acestei organizaţii, tortura şi maltratarea poartă un caracter sistemic în Republica Moldova. Cel mai des, organele de forţă şi ordine aplică astfel de forme de pedeapsă pentru a obţine depoziţii şi declaraţii de vinovăţie.

Preşedintele Amnesty International Chişinău, Evhenii Goloşciapov: (audio)

„Autorităţile, deşi sunt obligate să asigure respectarea drepturilor omului, nu întreprind suficiente măsuri pentru eradicarea torturii şi schimbarea practicilor poliţieneşti."

Preşedinta Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii, Ludmila Popovici, susţine că autorităţile comuniste de la Chişinău aplică standarde duble atunci când vine vorba de respectarea drepturilor omului: (audio)

Potrivit unui studiu realizat de mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, 66 la sută dintre moldoveni consideră că tortura este foarte răspândită în Republica Moldova. Aproape jumătate dintre participanţii la sondaj spun că indiferenţa autorităţilor conduce la înmulţirea cazurilor de tortură.

Chisinau, Ilona Spătaru

18/06/2008; 14h20