Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traficantii de droguri castiga anual 400 milioane de euro

Vicepreşedintele Comisiei europene Jacques Barrot a avertizat astăzi la Belgrad că traficanţi de droguri din zona balcanilor câştigă anual peste 400 milioane de euro. Aceşti bani se folosesc pentru noi şi noi afaceri criminale. Fragmentarea politică a spaţiului fostei iugoslavii, nu a dus şi la fragmentarea mafiei, a constatat Barrot. Lipsa de colaborare dintre poliţia şi justiţia noilor state din zonă este folosită de grupurile mafiote pentru a închega reţele regionale de crimă organizată.

Vicepreşedintele Comisiei europene Jacques Barrot a avertizat astăzi la Belgrad că traficanţi de droguri din zona balcanilor anual câştiga peste 400 milioane de euro. Aceşti bani se folosesc pentru noi şi noi afaceri criminale. Fragmentarea politică a spaţiului fostei iugoslavii, nu a dus şi la fragmentarea mafiei, a constatat Barrot. Lipsa de colaborare dintre poliţia şi justiţia noilor state din zonă este folosită de grupurile mafiote pentru a închega reţele regionale de crimă organizată.

Combaterea crimei organizate, a arătat vicepreşedintele Comisiei europene, a devenit astăzi o problemă acută şi ea va fi abordată în mod aparte în aşa-numitul Program de la Stokholm. Crima organizată ameninţă stabilitatea europeană şi mai ales perspectiva integrării statelor balcanice în Uniunea Europeană. Bruxsellesul va ajuta statele balcanice în combaterea traficului de droguri, arme, de persoane şi chiar organe umane, dar în acelaşi timp insistă asupra unei colaborări regionale cât mai strânse între ministerele justiţiei şi de interne, a subliniat Jacques Barton.

La conferinţa de la Belgrad, participă miniştri justiţiei şi de interne din 16 ţări şi reprezentanţii, Consiliului european, Comisiei europene, Europolului şi Interpolului.