Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu ar renunța la un an de mandat

basescu-traian-scaun-cotroceni.jpg

Traian Băsescu propune revenirea la mandatul prezidențial de patru ani.

Președintele Traian Băsescu susține la postul public de televiziune că ar fi dispus să renunțe la un an de mandat, ”dacă acest lucru e convenit”. Șeful statului a explicat propunerea sa de modificare a Constituției, în sensul în care președintele țării ar urma să aibă un mandat de patru ani.

Șeful statului are în prezent un mandat de cinci ani. Traian Băsescu vrea revenirea la sistemul de patru ani. Liderul PSD, Victor Ponta l-a ironizat luni și i-a recomandat să înceapă cu el însuși, adică să-și scurteze mandatul cu un an. Traian Băsescu nu ar zice nu.

Aş renunţa la un an de mandat, dacă acest lucru e convenit. Nu mi se pare atât de important a mai sta un an, dacă salvezi un an de alegeri şi salvezi un ciclu electoral”, declară șeful statului.

Eu am primit de la Guvern proiectul de revizuire a Constituţiei, care vizează strict implementarea rezultatului referendumului cu privire la Parlamentul unicameral şi maxim trei sute de parlamentari. Subiectul lansat legat de revenirea la mandat de patru ani pentru preşedinte este legat de contextul politic din România. Avem şanse ca patru ani consecutiv să avem diverse tipuri de alegeri. România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri şi ideea este de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare”, continuă președintele.

Bugetul de stat trebuie cheltuit aşa cum se aprobă în Parlament şi cu tertipuri care fac ca banii publici să fie utilizaţi discreţionar de către Guvern. Proiecţia este ca noua Constituţie să intre în vigoare odată cu terminarea mandatului actualului Parlament”, mai spune șeful statului, care ar dori introducerea în Constituție a condiției unui deficit bugetar de 3% din PIB.