Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu i-a predat funcţia interimarului Crin Antonescu

Traian Băsescu a predat marţi dimineaţă funcţia de preşedinte al României. Crin Antonescu a preluat interimatul, într-o ceremonie la care presa nu a avut acces. Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu şi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea şi-au dat demisia.

O ceremonie scurtă, departe de ochii presei. Jurnaliştii nu au avut acces la procesul de predare-primire a mandatului prezidenţial. Tot ce au putut vedea a fost un preşedinte suspendat, la volanul unui autoturism Logan, ieşind în viteză pe porţile Palatului Cotroceni, însoţit de o maşină a SPP. Traian Băsescu le-a făcut cu mâna reporterilor de pe stradă, în semn de salut sau de rămas bun. Pentru cât timp însă... nu se ştie.

De menţionat că preşedintele suspendat a ajuns la Cotroceni cu o oră înaintea preşedintelui interimar, Crin Antonescu.

Şeful Senatului este preşedinte interimar al României, a decis luni Curtea Constituţională, care a constatat că procedura de suspendare a lui Traian Băsescu a fost respectată.

Potrivit Constituţiei, în termen de cel mult 30 de zile de la aprobarea propunerii de suspendare din funcţie se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. Referendumul a fost stabilit pentru data de 29 iulie.

Consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu şi purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea şi-au dat demisia. Al doilea a precizat pentru Mediafax că urmează să lucreze în campania pentru referendum. "Mi-am depus începând de azi demisia din funcţie. Voi lucra la campania pentru referendum a preşedintelui Băsescu", a declarat Oprea.

În ceea ce-l priveşte, Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcţie, începând de luni, 9 iulie. Lăzăroiu a precizat marţi pe Facebook că el a solicitat eliberarea din funcţie, pentru că nu putea fi consilierul preşedintelui interimar, Crin Antonescu. "Am cerut eliberarea din funcţie. Nu cred că pot fi consilierul lui Crin Antonescu. Sper că sunteţi de acord. Mă întorc după 29 iulie", a postat Lăzăroiu pe Facebook.