Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu, interviu în FAZ: Termenul de aderare la euro în 2015 este un factor motivaţional

traian-basescu-interviu-faz-termenul-aderare-euro-2015-este-un-factor-motivational.jpg

Traian Băsescu pledează pentru aderarea la euro în 2015.

Preşedintele Traian Băsescu se află în vizită oficială în Germania. Cu această ocazie, el a acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung un interviu în care explică de ce România vrea moneda euro în ciuda crizei şi cum se pregăteşte Bucureştiul pentru integrarea în spaţiul Schengen.

"Aderarea la zona euro este în ultimă instanţă în interesul Europei şi ne îndeplinim angajamentul asumat odată cu integrarea în UE", a declarat Traian Băsescu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

În opinia preşedintelui, adoptarea monedei unice nu se reduce la îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci la a avea o economie stabilă şi performantă. "Fără o economie puternică nu este indicată introducerea monedei euro, chiar dacă am îndeplini criteriile de la Maastricht".

 

Sistemul de învăţământ produce şomeri academicieni

 

Termenul de aderare 2015 este un factor motivaţional, afirmă Traian Băsescu. El trece în revistă măsurile pe care Guvernul le-a decis pentru a face reforme structurale. "Până în 2015 trebuie să restructurăm sectorul energetic şi să modernizăm infrastructura. Suntem în plină reformă a sistemului sanitar şi asta include măsuri dureroase, precum închiderea a 70 de spitale. Am liberalizat piaţa muncii în condiţii foarte grele anul trecut. Trebuie să reformăm şi educaţia, pentru că produce şomeri academicieni: prea mulţi filosofi, prea puţini ingineri, iar inginerii care sunt nu au calificările necesare", a spus preşedintele jurnaliştilor germani.

 

Buget echilibrat în 2013

 

De asemenea, şeful statului a trecut în revistă măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc şi a menţionat că până în anul 2013, România intenţionează să aibă un buget echilibrat. Îndatorarea statului ar urma să se situeze în 2012 la doar 1,9%, conform declaraţiilor lui Traian Băsescu.

Despre răbdarea cu care românii îndură măsurile de austeritate, preşedintele a spus că nici aceasta nu este infinită, amintind de protestele ultimelor luni. "Pe de-o parte, oamenii ne critică pentru aceste măsuri, pe de altă parte, înţeleg că ele trebuie implementate, chiar dacă nu este plăcut", a afirmat Traian Băsescu. El adaugă: "Costurile politice pentru prevenirea unei situaţii ca în Grecia sunt mari, dar trebuie să ni le asumăm".

 

Corupţia şi abuzul, barierele către Schengen

 

Întrebat cum interpretează opoziţia unor state membre Schengen la integrarea României în spaţiul de liberă circulaţie, şeful statului a declarat că "aşa ceva nu putem accepta". Traian Băsescu a afirmat că România depune eforturi susţinute pentru eradicarea corupţiei şi a avut şi succese răsunătoare. "Opoziţia vine, dacă este să fiu deschis, din faptul că un partid de extremă dreapta este membru al coaliţiei de guvernare în Olanda. Nu este admisibil să facem o legătură între Schengen şi îndeplinirea unor criterii politice în justiţie şi combaterea corupţiei", spune el.

Traian Băsescu a încheiat interviul spunând că Executivul comunitar a confirmat faptul că România este pregătită pentru Schengen, că Germania şi Franţa au acceptat acest fapt şi că "Europa nu trebuie să se lase şantajată de un partid de extremă dreapta".