Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu, între mea culpa şi ”destinaţia României”

traian-basescu-mea-culpa-destinatia-romaniei.jpg

Preşedintele Traian Băsescu anunţă că nu va demisiona

Traian Băsescu a ţinut un discurs atipic. Aproape că şi-a cerut scuze pentru gafele sale, a adoptat o poziţie mai degrabă defensivă timp de 45 de minute şi s-a ferit să atace prea mult Opoziţia, faţă de seara precedentă, când a pus la zid USL-ul şi în mod special pe Ion Iliescu.

Cu o voce mult mai sigură decât în seara precedentă, preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii memorabile, demne de scris cu litere de-o şchioapă pe prima pagină a ziarelor, dar şi afirmaţii interpretabile. În prima categorie intră o declaraţie făcută spre finalul discursului său: ”Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o să ratez nici acum cu România”, spune zâmbind şeful statului, care ştie că metaforele de acest gen sunt uşor de reţinut şi au o rezonanţă uriaşă, mai ales dacă sunt spuse la o oră de maximă audienţă.

Traian Băsescu a respins eticheta de dictator pusă de Opoziţia parlamentară şi de o parte a străzii. "Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, fie că vorbim de Poliţie, de Parchet sau Justiţie. Ceea ce nu înseamnă neapărat că voi fi un om care să nu observe şi să nu se manifeste atunci când voi crede că s-au produs erori", afirmă preşedintele.

Apoi, şeful statului a spus răspicat că nu are de gând să demisioneze, eliminând un semn de întrebare pe care poate că unii (puţini, ce-i drept!) îl aveau. El a adus ca argument faptul că ţara se află în plină criză: ”Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză. Nu iau în consideraţie o asemenea soluţie, decât dacă va fi evident că asta este soluţia”.

La capitolul declaraţii interpretabile, să o notăm pe cea în care preşedintele spune că nu exclude varianta unui referendum, pentru a-şi testa susţinerea în rândul populaţiei: ”Este o variantă pe care o pot lua în considerare”, spune şeful statului, care precizează că deocamdată nu e momentul. Dar când? Iată o întrebare fără răspuns.

În discursul său de 45 de minute, preşedintele Traian Băsescu a făcut un rar exerciţiu de recunoaştere a greşelilor. A admis că a comis o gafă când l-a tras de urechi pe medicul Raed Arafat, intrând în direct prin telefon, la o emisiune televizată. Un fel de a-şi cere scuze pentru scandalul care a declanşat protestele de stradă din ultimele 13 zile? Poate.

Apoi, Traian Băsescu îşi mai face o dată mea culpa: ”Am înregistrat un eşec în prezentarea publică a proiectului legii sănătăţii şi în credibilitatea lui. Mi se datorează în mare parte acest eşec. Va trebui revenit”, spune şeful statului, într-un neobişnuit exces de sinceritate.

Preşedintele a ţinut apoi să mai spulbere câteva mituri: nu eu conduc PDL-ul sau Guvernul, iar DNA-ul nu mi se subordonează, susţine Traian Băsescu, acuzat de atâtea ori de Opoziţie şi unii comentatori că dirijează tot: de la partidul din Aleea Modrogan, până la echipa de la Palatul Victoria. Dacă eram eu şeful PDL, partidul ar fi fost mult mai bine condus, spune şeful statului, care trimite astfel şi o săgeată extrem de ascuţită spre actuala conducere a Partidului Democrat Liberal, ajuns undeva la 20% în sondaje, la vreo 30 de procente în spatele USL.

Nu în ultimul rând, preşedintele face apel la populaţie să înţeleagă că măsurile de austeritate au fost necesare. Dovadă-spune Traian Băsescu-e faptul că în timp ce Europa se apropie de o nouă recesiune, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE în 2011, undeva spre 2,5%.

Traian Băsescu încearcă apoi să se pună bine cu protestatarii din stradă. El preia din discursul manifestanţilor atunci când spune că e nevoie de un comportament decent al politicienilor. ”Parcă deranjează lipsa de modestie”, spune preşedintele, care le spune protestatarilor că îi este ”extrem de clară” situaţia în care se află românii.

Una peste alta, românii sunt anunţaţi de însuşi preşedinte că trebuie să se aştepte şi la alte luări de poziţie din partea sa în perioada următoare. Luări de poziţie în care şeful statului va răspunde şi la alte întrebări, legate de exemplu de soarta Guvernului. Și-a păstrat preşedintele artileria grea pentru zilele ce urmează?

 
"Discursul preşedintelui Băsescu, dezamăgitor" - jurnalistul Ovidiu Nahoi, intervievat de Andreea Orosz