Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu: Nu poate începe nici o veselie

basescu-traian-scaun-cotroceni.jpg

Președintele Traian Băsescu

România va ieși în acest an din recesiune, dar nu și din criză. O spune președintele Traian Băsescu, după întâlnirea de sâmbătă cu delegația Fondului Monetar Internațional. Șeful statului declară că ”nu poate începe nici o veselie”. El mai afirmă că obiectivele noului acord cu FMI trebuie să fie "limpezi", acordul fiind "de tip precauţie", deci "nu vizează o situaţie dificilă", ci continuarea reformelor, cu asistenţă financiară internaţională.

Traian Băsescu vorbește despre ieșirea din recesiune. ”Deşi nu s-au încheiat calculele pe trimestrul I, cele realizate pe primele două luni ale anului, ianuarie şi februarie ne îndreptăţesc să prognozăm o creştere economică de 0,4 la 0,6 în trimestrul I 2011, faţă de trimestrul IV 2010, ceea ce se traduce prin ieșirea din recesiune. Atenţie, spun ieşirea din recesiune, nu din criză! Deocamdată, toată Europa este într-o situaţie destul de dificilă, din punct de vedere al ieşirii din criză, deci vorbim strict de ieşirea tehnică din recesiune. Economia României nu mai scade şi îşi ia un curs de creştere”, declară președintele.

Ieşim din recesiune, nu şi din criză

Traian Băsescu, Preşedintele României

AscultăDownload

Situaţia internaţională nu ne permite să spunem că am trecut pe creştere economică, să înceapă veselia. Nu poate începe nici o veselie. Prudenţă şi menţinerea politicilor fiscale şi a politicilor de restructurare a economiei româneşti trebuie să fie în continuare comandamentul zero”, afirmă șeful statului.

Traian Băsescu s-a referit și la companiile de stat: ”Marea problemă a programului este legată de întreprinderile de stat, fie că sunt regii, companii de stat sau regii şi companii ale administraţiei locale. Este lecţia pe care a trebuit să o învăţăm de pe urma crizei şi noi toţi trebuie să înţelegem că în 2009 şi în 2010 a fost o puternică reformare a aparatului de stat care mai continuă”.

Sectorul de stat s-a ajustat, dar societăţile, regiile de stat au stat şi s-au uitat la criză (…) Nu am nici o ezitare să vorbesc despre câteva societăţi care trebuiesc optimizate: CNH, Complexul Energetic Turceni, Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele”, spune președintele.

Nişte domni manageri nu au nici un fel de apăsare nici de arierate, nici de fondurile de salarii. Ei sunt marii baroni româneşti (…) Constatând că menţinerea companiilor de stat şi a regiilor autonome cu raportarea la ministerele de resort nu duce la un bun control al evoluţiei lor financiare, în cel mai scurt timp, vor fi trecute la Ministerul de Finanţe şi cu informarea ministerului de resort”, explică șeful statului.