Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu nu a vorbit despre proteste. Analist: „Nu e cea mai potrivită atitudine”

Traian Băsescu a ţinut joi tradiţionalul discurs în faţa ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti. Un discurs care a fost mai aşteptat decât cu alte ocazii, pentru că este prima ieşire publică a şefului statului de la începutul protestelor din România. În astfel de ocazii, preşedintele are un aer degajat şi îşi mai ia din când în când ochii din foi pentru a face mici digresiuni. Joi însă, a citit textul de pe hârtii. Un text lung, previzibil, în care a vorbit despre acţiunea europeană şi internaţională a României. Preşedintele nu a făcut nici o referire la ce se întâmplă în stradă, ca şi cum evenimentele nici nu ar exista. Nu a fost cea mai potrivită atitudine, spune la RFI analistul Iosif Boda.

Un partener activ al Guvernului

Presedintele si-a inceput discursul cu date economice, a spus ca PIB-ul a crescut, la fel si exporturile, a vorbit apoi despre reformele care vor continua. „Voi fi in continuare un partener activ al Guvernului”, a spus el. Cateva dintre proiectele pentru 2012 amintite de presedintele Basescu: definitivarea noii Legi a Sanatatii, masuri pentru stimularea mediului de afaceri, reorganizarea administrativa a tarii - daca o vor permite conditiile politice. Exista premizele, spune el, ca si in 2012 economia romaneasca sa inregistreze valori pozitive ale cresterii economice. Iata un mesaj care nu suna extrem de optimist – seful statului nu e sigur ca Romania va cunoaste crestere economica in acest an.

Ce a spus Traian Basescu despre politica europeana si cea externa a Romaniei

Si aici, lucrurile sunt cunoscute. Romania vrea o Uniune Europeana tot mai integrata, care sa mearga catre Statele Unite ale Europei, vrea sa adere la moneda euro in 2015. A vorbit apoi despre prioritatile romaniei in UE: Bucurestiul vrea sa scape de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) si vrea sa adere la spatiul Schengen. „Suntem surprinsi”, a spus el, „ca in ce priveste spatiul Schengen, decizia e blocata, desi toate conditiile sunt indeplinte”. In fine, Romania considera nejustificata mentinerea restrictiilor pentru piata muncii in noua state europene.

A trecut apoi la relatiile cu partenerii europeni si internationali. A vorbit pentru inceput despre bunele relatii cu parteneri europeni ca Franta, Germania si Polonia, relatia cu SUA, care e construita de pe o platforma „innoita”. Spera ca Moldova sa isi aleaga repede un presedinte si spune ca parteneriatul special cu Moldova ramane o prioritate a diplomatiei romane. Un cuvant despre China: politica externa a Romaniei va rezerva un loc special acestei relatii. Cateva randuri si despre NATO si summit-ul de la Chicago, primavara araba, situatia din Orientul Mijlociu, si – la sfarsit, dar tot e important pentru ca e discursul sefului statului – a vorbit despre „consacrarea rolului politic activ al Romaniei in cadrul Francofoniei”.

Inainte de discursul presedintelui, ceremonia a fost deschisa de reprezentantul ambasadorilor straini acreditati la Bucuresti, Nuntiul apostolic, adica ambasadorul Vaticanului, care a avut un discurs cu accente sociale. Am putea spune ca este un mesaj cu trimitere si la ceea ce se intampla zilele acestea in Romania. „2011 ne-a aratat gravitatea problemelor cu care se confrunta lumea noastra. Nimeni nu a ramas neatins de dificultatile economice, insa cei săraci le vor simti mai mult decat oricine altcineva. Intotdeauna cei saraci si cei dezavantajati sunt cei care suferă primii si care sufera cel mai mult. Pericolul este ca demnitatea umana si drepturile omului ar putea fi sacrificate in masurile luate pentru a raspunde problemei in diferite tari ale lumii”, a spus ambasadorul Vaticanului. Sigur, el spune „diferite tari ale lumii”, este un mesaj crestin la care te astepti din partea nuntiului apostolic, dar faptul ca este facut acum, intr-un Bucuresti care de sapte zile se confrunta cu proteste, te face sa te gandesti ca exista o legatura intre mesaj si ceea ce se intampla in strada.

Iosif Boda: Nu a fost cea mai potrivită atitudine

A procedat bine preşedintele ignorând protestele în prima sa ieşire publică? „Nu a fost cea mai potrivită atitudine”, spune analistul Iosif Boda, care explică la RFI cum ar fi fost indicat să acţioneze şeful statului. „Nici pentru domnii ambasadori, pentru că ei vor transmite către cancelariile lor ceea ce se întâmplă aici şi modul în care se raportează preşedintele la populaţie. (...) Chiar aşa, nu există acest fenomen, e atât de nesemnificativ încât nu merită o apreciere? N-a avut timp aparatul preşedintelui să facă o evaluare? Ce, de ce şi cum s-a întâmplat, ce dimensiune reală şi simbolică au aceste lucruri şi încotro ar putea să evolueze? Cum ar trebui dezamorsată?”.

Şi un academician poate face politică, dar o face la nivel înalt”. Însă, politiceşte, spune Iosif Boda, „zburăm atât de jos, încât nu ne detectează nici un radar politic.

 
Analistul Iosif Boda, intervievat de Andreea Orosz