Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu, în Parlament: PSD şi PNL vor să controleze instituţiile statului, în special justiţia

Suspendarea preşedintelui are ca obiectiv de fond punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în principal a justiţiei. Iată ce a declarat preşedintele Traian Băsescu, prezent joi la şedinţa Parlamentului, în care s-a citit cererea de suspendare a sa din funcţie.

Traian Băsescu spune că unul dintre obiectivele suspendării sale este punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în special a justiţiei. Preşedintele afirmă că un alt obiectiv este nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009, în care românii au decis că vor Parlament unicameral şi cel mult 300 de parlamentari.

Suspendare preşedinte

Traian Băsescu

AscultăDownload

În opinia lui Traian Băsescu, un alt motiv al cererii de suspendare este conjuctural, determinat de faptul că premierul Victor Ponta a ajuns să fie cunoscut în toată lumea ca "primul-ministru copy paste".

Preşedintele face de asemenea un apel către parlamentari să continue şi să finalizeze procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui, respectând instituţiile şi Constituţia şi atunci le va mulţumi întrucât i-au creat condiţiile legale pentru a merge în faţa poporului.

 

Traian Băsescu vrea să vină şi vineri în Parlament

 

Traian Băsescu mai precizează că vrea să participe la dezbaterea cererii de suspendare a sa din funcţie, vineri, precizând că la şedinţa de joi face o scurtă prezentare: "Înţeleg că azi nu este dezbaterea documentului discutat şi aşa cum am discutat cu conducerea celor două Camere, eu doresc să particip la dezbatere. Voi face azi o scurtă prezentare, iar apoi voi reveni la dezbatere, pentru a prezenta punctul de vedere al Preşedinţiei la fiecare punct".

Şeful statului spune că Preşedinţia a primit documentul cu solicitarea de suspendare marţi seară, la ora 19.30 şi întâmpină dificultăţi pentru a răspunde la toate punctele din cele 20 de pagini ale acesteia.

Traian Băsescu le-a spus parlamentarilor că îi va respecta mai mult dacă la referendum vor introduce şi modificarea Constituţiei, în sensul unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari. "Acum vă respect pentru că aţi declanşat o procedură constituţională. Aş vrea să fie şi corectă, dar vă voi respecta de două ori dacă odată cu referendumul de invalidare sau validare a preşedintelui României, veţi supune votului poporului şi modificările la Constituţie, cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari", afirmă preşedintele.

Între timp, plenul reunit al Parlamentului a votat joi ca avizul consultativ al Curţii Constituţionale privind cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu să fie transmis Parlamentului până vineri, la ora 12.