Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu: Rămânem în afara negocierilor, dacă plecăm cu ideea de veto pe bugetul UE

traian-basescu-ramanem-afara-negocierilor-plecam-ideea-veto-bugetul-ue.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

"Interesul României este să negocieze" bugetul UE pe 2014-2020, spune preşedintele Traian Băsescu. El consideră că dacă se pleacă de la Bucureşti cu ideea de veto, România rămâne în afara negocierilor, nu o mai caută nimeni.

Preşedintele Traian Băsescu declară că ameninţarea înainte de Consiliul European că "dacă nu e ca noi, România va opune un veto" arată şi "incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu, incapacitatea de negociere".

Buget UE

Traian Băsescu, preşedintele României

AscultăDownload

"Interesul României este să negocieze. Repet, interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi-l şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Dacă plecăm pe ideea de veto, suntem în afara negocierilor! Nu ne mai caută nimeni şi vor vedea la urmă dacă ne asumăm veto-ul sau nu", spune şeful statului.

Traian Băsescu subliniază că "nu numai noi avem nevoie de aliaţi şi alţii au nevoie de noi în susţinerea punctelor de vedere, fie că vorbim de PAC, Politica de Coeziune, de TVA eligibilă, cofinanţare de 75% sau 85% sau de orice. România, ca a şaptea ţară ca mărime, are capacitate de negociere. Deci, personal susţin că interesul României este să negocieze şi nu să plece de la Bucureşti cu ideea unui veto".

 

Băsescu: Am potenţial mai bun decât Ponta

 

Preşedintele declară că merge la Consiliul European de la Bruxelles pentru că este un moment dificil şi pentru că are un "potenţial mult mai bun" decât premierul Victor Ponta şi poate servi mai bine interesele României, decât ar putea să o facă premierul.

Pe de altă parte, şeful statului afirmă că ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia ar avea datorii de plătit la Bruxelles este "o dezinformare ticăloasă". Premierul Victor Ponta a susţinut anterior că preşedintele are "datorii de plătit" la Bruxelles celor care l-au sprijinit astă vară, pe fondul suspendării sale din funcţie.

În fine, Traian Băsescu precizează că nu are stenogramele discuţiei cu premierul Victor Ponta privind participarea la Consiliul European, dar a confirmat faptul că în discuţia avută cu acesta a susţinut ideea că propunerea de buget făcută de Herman Van Rompuy este "inadmisibilă".