Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu: România are nevoie de loialitatea noastră

traian-basescu-romania-are-nevoie-loialitatea-noastra.jpg

Preşedintele Traian Băsescu transmite un mesaj de unitate, cu ocazia Zilei Principatelor, dar nu spune nimic despre proteste.

"România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi. România suntem fiecare dintre noi şi toţi laolaltă". Iată esenţa mesajului transmis românilor de preşedintele Traian Băsescu, marţi, 24 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor.

Preşedintele Traian Băsescu spune că "24 Ianuarie este pentru toţi românii o zi de sărbătoare, în care aniversăm evenimentul fondator al României moderne, cel prin care am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa. Prin unirea de la 1859, românii au dovedit puterea solidarităţii lor, au arătat că pot fi artizanii propriului destin, că sunt capabili să depăşească orizontul intereselor individuale pentru binele comun".

Traian Băsescu apreciază că "puterea unei naţiuni stă şi în idealurile care o animă. În istorie, am reuşit să depăşim încercările atunci când am fost uniţi, când am avut conştiinţa unui ideal. La 1859 am devenit puternici pentru că am avut un proiect care ne-a adus laolaltă: Unirea. Solidaritatea nu este o idee abstractă, este un exerciţiu a cărui valoare democratică şi mai ales umană trebuie să o redescoperim în faţa provocărilor lumii contemporane şi în faţa obiectivului naţional al modernizării".

Şeful statului mai consideră că "România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficienţa şi responsabilitatea noastră, oriunde am fi. România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari şi conştienţi de răspunderea pe care o avem faţă de viitor".

 

Emil Boc: Soluţia la ieşirea din criză este unitatea

 

De partea sa, premierul Emil Boc spune într-un discurs rostit marţi în şedinţa solemnă a Parlamentului că dincolo de neajunsurile ei, clasa politică este cea care a îndeplinit obiectivele majore de intrare a României în NATO şi UE, iar soluţia de ieşire din criză este unitatea atât din partea politicienilor, cât şi a populaţiei.

"Acum avem o altă confruntare majoră, criza economică, iar răspunsul trebuie să fie tot unitatea. Uniţi putem răzbi mai uşor, dezbinaţi pierdem în parte fiecare, pierde ţara şi interesul naţional. Cred că încă nu este prea târziu şi putem face acest lucru, cred că acest popor şi această clasă politică au resursele să pună în faţă unirea şi nu dezbinarea", apreciază premierul.

El declară că nu măsurile populiste reprezintă soluţia pentru ieşirea din criză şi reia apelul către clasa politică pentru încheierea unui pact de stabilitate politică şi economică.