Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu: România este reprezentată nelegitim la Consiliul European

traian-basescu-romania-este-reprezentata-nelegitim-consiliul-european.jpg

Traian Băsescu îl acuză pe Victor Ponta că îşi asumă atribuţii ale preşedintelui (Foto: www.presidency.ro).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi la Cotroceni că pentru prima dată în opt ani de mandat, a fost "împiedicat" să-şi exercite atribuţiile constituţionale. Liderul de la Cotroceni spune că este pentru prima oară după revoluţie când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui, fără a avea mandat. Premierul Victor Ponta a plecat la Bruxelles, unde reprezintă România la Consiliul European.

Traian Băsescu a început declaraţia de la Palatul Cotroceni, spunând că nu este cea mai veselă zi pentru el. El spune că a luat decizia de a nu merge la Bruxelles pentru că ar fi fost "o situaţie stânjenitoare".

Este pentru prima dată după revoluţie când un premier îşi asumă atribuţii ale preşedintelui, fără a avea mandat, spune preşedintele.

"România este legitim prezentă la Consiliul European, dar nelegitim reprezentată", crede şeful statului.

Reprezentare Consiliu European

Traian Băsescu, preşedintele României

AscultăDownload

Traian Băsescu declară că statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea de miercuri a premierului şi prin poziţiile şi presiunile USL, inclusiv ale ministrului Titus Corlăţean, la adresa justiţiei. "Pentru mine, decizia de ieri a Curţii Constituţionale nu necesita publicarea în Monitorul Oficial, pentru că ceea ce preciza este şi în Constituţie. Practic au făcut citire a articolelor 80 şi 140 din Constituţie. Nu aveam nevoie de publicare, ci să nu fiu împiedicat sa merg la Bruxelles", explică preşedintele.

Preşedintele precizează că premierul Victor Ponta i-a dat telefon joi la ora 12, pentru a-i cere să îi dea mandat pentru Consiliul European. "Mandatul pentru Consiliul de astăzi este extrem de complicat şi vă garantez că privind la delegaţia cu care a mers şi ştiind subtilităţile Consiliului European, sunt convins că nu au înţeles mandatul pentru CE de azi. E bine că azi discuţiile sunt doar incipiente", afirmă şeful statului.

Traian Băsescu a fost întrebat joi dacă va depune plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, el răspunzând: "Niciodată! Nu este treaba mea şi vă rog să nu-mi atribuiţi niciun fel de intenţie din acest punct de vedere".

Preşedintele mai declară că ministrul de Externe, Andrei Marga, i-a transmis în scris că "din dispoziţia premierului" nu a trimis la Bruxelles delegaţia comunicată de Cotroceni.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineaţă spre Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe şi de cel al Afacerilor Europene.

Curtea Constituţională a decis miercuri că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.