Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu se aşteaptă ca riscul terorist să crească

basescu-traian-george-maior-sri.jpg

Preşedintele Traian Băsescu şi directorul SRI, George Maior (aici la bilanţul de anul trecut)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, 23 martie, la şedinţa de bilanţ a Serviciului Român de Informaţii (SRI) că a atras atenţia asupra riscului terorist, care ar putea creşte după intervenţia din Libia, fără ca România să fie o ţintă principală. Şeful statului cere să se ia din timp măsuri.

Traian Băsescu avertizează: "Am atras atenţia în cadrul bilanţului şi asupra riscului terorist care, în opinia noastră, urmare a intervenţiei din Libia va creşte, fără a avea România ca principală ţintă, dar există riscul, ca urmare a intervenţiei, să avem o perioadă de instabilitate în nordul Africii, să fie atrase grupări islamiste extremiste în activităţi teroriste, ca urmare a intervenţiei din Libia şi trebuie să se ia din timp toate măsurile ca eventuale creşteri ale riscului terorist să nu ne prindă nepregătiţi".

Terorism

Traian Băsescu, preşedintele României

AscultăDownload

Pe de altă parte, preşedintele apreciază că 2010 a fost anul în care SRI a realizat cele mai bune performanţe. "Anul 2010 a fost anul în care SRI a realizat cele mai bune performanţe, cel puţin de când ştiu eu acest Serviciu", spune şeful statului.

El i-a mulţumit directorului Serviciului Român de Informaţii, George Maior, că a rezistat la orice fel de încercări de a se influenţa numirile din această instituţie.

"Din 2004, de la preluarea mandatului, eu nu am acceptat nici un fel de intervenţie în numirile la nivel judeţean sau central şi aici este domnul Maior, vă poate confirma că niciodată nu i-am cerut nici măcar numirea unui ofiţer undeva într-un judeţ sau altul, darămite să-i cer vreodată numirea vreunui şef de secţie sau a unui om din conducerea Serviciului. Cred că oamenii politici, partidele ar putea să privească la evoluţia pozitivă a unui Serviciu mare, în condiţiile în care nu şi-au exercitat influenţa asupra numirilor în acest servicu. Îi mulţumesc domnului Maior că la rândul lui a rezistat la orice fel de încercare de a se influenţa din afara Serviciului numiri", declară preşedintele.

De partea sa, directorul SRI, George Maior afirmă că 2010 a fost "fără îndoială" anul performanţei operaţionale şi că acesta marchează "poate cele mai importante succese operaţionale" ale Serviciului Român de Informaţii din ultimul deceniu.

Maior mai estimează că în 2011 România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate între altele de corupţie, cât şi cu riscuri internaţionale, de la spionaj la insecuritate energetică.

SRI urmează să acorde o atenţie prioritară prevenirii terorismului, având în vedere că instabilitatea din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii poate avea "anumite efecte asupra securităţii naţionale".