Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transfugi depistati la granita ungara

200802-2549.gif

Transfugi depistati la granita ungara

Graniţele de Est şi de Sud-Est ale Ungariei sunt supuse unei presiuni crescute de la intrarea ţării în spaţiul Schengen la 21 ianuarie anul trecut. Cele mai afectate sunt frontierele cu Ucraina şi Serbia.

Jozsef Bencze, şeful poliţiei ungare a declarat saptamana aceasta că de la intarea ţării în spaţiul Schengen numărul migranţilor ilegali a crescut cu 40%. Un element nou este că printre ei se numără nu numai cetăţeni din spaţiul post-sovietic, ci şi afgani, pachistanezi sau somalezi. La graniţa ungaro-română migranţii ilegali provin în general din Republica Moldova şi Kosovo.

Iată un caz recent, petrecut în judeţul Csongrad: la 2 februarie au fost depistati cinci migranţi ilegali. După descoperirea lor au declarat că porniseră din Republica Moldova cu o săptămână înainte şi că vroiau sa ajunga in Italia. În România au intrat cu o viză legală, şi aici au cumpărat de la traficanţi de oameni paşapoarte româneşti false, cu care au dorit să intre în Ungaria la 27 ianuarie. Însă moldovenii au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră români şi direcţionaţi înapoi în Moldova. Însă moldovenii au intrat din nou în contact cu traficanţii de oameni, care le-au organizat trecerea în Ungaria pe frontiera verde în zona oraşului Arad. Cu ocazia percheziţiei poliţiştii au găsit asupra lor, alături de paşapoarte şi un buletin de identitate românesc fals.

Budapesta, László Bihari

2/7/2008;15.30h