Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Transnistria, pe agenda Angelei Merkel

transnistria-agenda-angelei-merkel.jpg

Angela Merkel (Foto: Reuters)

Premierul moldovean s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel. Vlad Filat a discutat cu omologul său german despre perspectivele reglementării conflictului transnistrean şi despre apropierea Republicii Moldova de UE. Cancelarul german a precizat că Uniunea Europeană poartă răspunderea pentru identificarea unei soluţii de depăşire a crizei transnistrene.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Angel Merkel a declarat că destinul Republicii Moldova este marcat de conflictul transnistrean, pentru care încă nu s-a găsit o soluţie. Ea a spus că a discutat pe marginea crizei transnistrene cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi că a pledat în cadrul acestor discuţii pentru identificarea unei soluţii care să ducă la reîntregirea Republicii Moldova.

Angela Merkel a subliniat că această soluţie, "ar trebui să asigure o viaţă mai bună tuturor cetăţenilor Republicii Moldova într-o ţară unită".

Ea a mai spus că negocierile oficiale în problema transnistreană, întrerupte în 2006 ar putea fi reluate în luna iunie.

La rândul său, premierul Vlad Filat a mulţumit cancelarului german pentru atitudinea faţă de Republica Moldova şi a subliniat că Germania "joacă un rol important în parcursul european al Moldovei şi în ceea ce ţine de reintegrarea Republicii Moldova".

Mizăm, a spus Vlad Filat, că negocierile care urmează să fie reluate în iunie vor identifica o soluţie viabilă şi durabilă pentru problema transnistreană.

Negocierile în problema transnistreană se desfăşoară în cadrul aşa-numitului format 5+2. Din el fac parte Chişinăul şi Tiraspolul ca părţi implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.