Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transnistria respinge propunerea Rusiei

lavrov-serghei-ministrul-rus-externe.jpg

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Departamentul de Externe de la Tiraspol a difuzat un comunicat în care subliniază că Transnistria nu va accepta niciodată să fie parte a unui stat moldovenesc unitar. Declaraţia este o reacţie la afirmaţiile şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care declarase zilele trecute că Transnistria trebuie să aibă un statut special în cadrul Republicii Moldova.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

În comunicat se spune că Transnistria îşi vede viitorul "numai ca stat suveran şi independent, membru cu drepturi egale al comunităţii internaţionale".

"Poporul transnistrean şi-a hotărât singur viitorul său. Poporul Transnistriei niciodată nu a trăit în componenţa Republicii Moldova şi nu a avut legături de stat cu ea, nici în vremurile mai noi, nici în cele mai vechi, decât în cadrul Uniunii Sovietice", se afirmă în comunicat.

Departamentul de Externe de la Tiraspol s-a arătat convins că doar recunoaşterea internaţională a Transnistriei ar putea contribui la "consolidarea securităţii pe continentul european".

În acelaşi timp, Departamentul trasnistrean de Externe s-a pronunţat şi pentru menţinerea trupelor şi muniţiilor ruse în regiune.

"Această operaţiune de menţinere a păcii îşi păstrează actualitatea, în pofida încercărilor părţii moldovene de o discredita", se mai spune în comunicatul citat.

Comunicatul este o reacţie la declaraţiile din 29 martie ale şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care afirmase după o întrevedere la Moscova cu omologul său moldovean, Iurie Leancă faptul că Transnistria trebuie să aibă un statut special "în cadrul statului neutru Moldova".

Serghei Lavrov mai declarase că actuala operaţiune de menţinere a păcii în regiune ar trebui reformatată, însă numai după ce va deveni clar cum urmează a fi reglementat conflictul transnistrean.