Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tranziţie “de catifea” în Yemen

Noul preşedinte al Yemenului, Abd Mansour Hadi, a depus juramantul sâmbătă în faţa Parlamentului, angajându-se să apere unitatea ţării, independenţa şi integritatea sa teritorială. Fost vicepreşedinte, Mansour Hadi a fost ales cu 99,8 la sută din voturile exprimate, a anunţat vineri seară Comisia electorală naţională. El a fost de altfel singurul candidat la succesiunea lui Ali Abdallah Saleh. Yemenul devine prima ţară arabă în care revolta populaţiei se încheie cu o tranziţie paşnică a puterii.

 

Conform rezultatelor definitive, 6.635.192 de alegători din totalul de 10.243.364 au participat la acest scrutin, reprezentând un nivel de participare de 66%. Noul preşedinte "va depune jurământul în faţa Parlamentului sâmbătă şi va fi învestit luni, într-o ceremonie la palatul prezidenţial, în cursul căreia Ali Abdallah Saleh îi va preda oficial puterea", a anunţat Comisia într-un comunicat.

Joi, Comisia a anunţat că încă lucra la stabilirea rezultatului scrutinului, motivând întârzierea prin dificultăţi logistice şi prin faptul că în sudul ţării votul a fost perturbat de separatişti.

Miercuri, un apropiat al lui Saleh, adjunctul ministrului Informaţiilor, Abdo Janadi, a dat asigurări că preşedintele în exerciţiu, plecat în Statele Unite pentru a primi îngrijiri medicale, va reveni la Sanaa cu scopul de a participa la învestirea succesorului său.

Alegera lui Hadi pentru o perioadă de tranziţie de doi ani face din Yemen prima ţară arabă în care o revoltă se încheie cu o soluţie negociată.

Pe de altă parte, sâmbătă, un nou atac a zguduit Yemenul: cel puţin 20 de militari ai Gărzii Republicane au fost ucişi într-un atentat comis în apropierea palatului prezidenţial din Mukalla, în sud-estul ţării.