Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tratatul de la Lisabona - în pană, după referendumul din Irlanda

200806-5204.jpg

Tratatul de la Lisabona - în pană, după referendumul din Irlanda

Președinția slovena a Uniunii Europene se arata prudenta privind sansele Tratatului de la Lisabona de a supravietui votului irlandez, iar Irlanda crede ca este prea devreme pentru a propune solutii. Ar fi riscant sa spunem ca Uniune Europană poate salva Tratatul de la Lisabona, a declarat luni dimineata la Luxembourg ministrul sloven de externe reprezentând Presedintia Uniunii Europene, el a adăugat că Uniunea are acum nevoie de o perioada de analiza.

Președinția slovena a Uniunii Europene se arata prudenta privind sansele Tratatului de la Lisabona de a supravietui votului irlandez, iar Irlanda crede ca este prea devreme pentru a propune solutii.

Ar fi riscant sa spunem ca Uniune Europană poate salva Tratatul de la Lisabona, a declarat luni dimineata la Luxembourg ministrul sloven de externe reprezentând Presedintia Uniunii Europene, el a adăugat că Uniunea are acum nevoie de o perioada de analiza.

Pentru ministrul de externe irlandez Michael Martin este însă prea devreme acum pentru a propune solutii refuzului irlandezilor de a aproba Tratatul.

Reuniti acum la Luxembourg, sefii diplomatiilor dezbat criza institutională in care Irlanda a rearuncat Europa, or responsabili comunitari speraseră că nu vor mai cunoaște prea curând o astfel de criza.

Miniștrii pregătesc de fapt reuniunea șefilor de stat si de guverne care debutează joi, 19 iunie, la Bruxelles si care se va transforma intr-o reuniune de criza.

A cui este vina, cine nu a luat suficient in calcul riscul referendumului irlandez, deficit de democrație sau democrație gresit aplicata si mai ales ce este de făcut acum? iata intrebarile pe care si le pun europeni dupa votul irlandez.

Agenda europeana este dominata de acest esec de proportii la care Europa in mod gresit nu se astepta, institutiile europene nu l-au preintâmpinat, de altfel vineri la Comisia Europeană nu se pregătiseră declaratii de presa in cazul respingerii Tratatului.

Constatarea pe care oamenii politici se feresc sa o faca publica este aceea ca nimic nu s-a schimbat in ultimii trei ani, in iunie 2005 proiectul comunitar primea doua voturi negative, cel francez si cel olandez care respingeau ceea ce se chema atunci Constitutia Europeana.

Conceptul a fost abandonat apoi si prin eforturile reunite ale Franței si Germaniei, un compromis pentru un tratat reformator era smuls Poloniei in iunie 2007.

Tratatul de la Lisabona se nastea in octombrie 2007, el nu a trait decât 8 luni si a primit 18 ratificări naționale dar de acum Tratatul este considerat mort de mai mulţi responsabili europeni.

Ratificarea trebuie sa continue in celelalte state membre, iata incurajarea adusa de Comisia Europeană si de Preşedinţia Slovenă a Uniunii, dar ce altceva se poate face, iata intrebarea la care nici Irlanda si nici partenerele sale europene nu au gasit inca un raspuns.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan

16/06/2008; 11h10