Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tratatul START, aproape de ratificare

nuclear-ciuperca-atomica-teste-franceze.jpg

SUA şi Rusia îşi reduc armamentul nuclear.

La Moscova încep procedurile de aprobare a noului tratat de dezarmare nucleară START. Ratificat deja de Statele Unite, acest tratat este considerat de specialişti drept baza relansării relaţiilor dintre cei doi foşti principali adversari ai Războiului Rece.

Textul acestui tratat legat de reducerea armamentului nuclear urmează să fie supus marţi, 25 ianuarie, aprobării Camerei inferioare a Parlamentului, urmând să primească apoi votul Camerei superioare.

Ratificat în decembrie anul trecut de Statele Unite, tratatul prevede că fiecare dintre cele două părţi se va limita la desfăşurarea unui număr de 1.550 de ogive nucleare, deci cu 30% mai puţin decât în 2002.

În virtutea acestui tratat, vor putea fi reluate şi verificările reciproce în materie de arsenale nucleare, verificări întrerupte de la sfârşitul anului 2009.

Dacă totul merge bine, tratatul ar urma să fie semnat de preşedintele Dmitri Medvedev la sfârşitul acestei luni sau la începutul lunii februarie şi va marca deci deschiderea unei noi pagini în relaţiile dintre cele două ţări, după tensiunile grave intervenite între Washington şi Moscova pe vremea lui George W. Bush.

Pentru Barack Obama, care se află de fapt la jumătatea mandatului său şi în plină campanie de recâştigare a popularităţii sale pe plan intern, ratificarea acestui tratat de către ruşi contează ca o victorie diplomatică majoră.

Cum Barack Obama se poziţionează pentru viitoarele prezidenţale, noile relaţii cu Moscova devin un capital electoral, deşi în Statele Unite preşedinţii sunt mai degrabă judecaţi în funcţie de succesele lor interne.

Cota de popularitate a preşedintelui american a început să crească însă din nou, pe fondul compromisului pe care a ştiut să-l orchestreze cu adversarii săi republicani.