Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trei ani de independenţă în Kosovo

kosovo-oameni-se-bucura-strazi.jpg

Kosovari care se bucură pentru independenţa provinciei.

Au trecut trei ani de la auto-proclamarea independenţei provinciei Kosovo. O aniversare umbrită de recentele dezvăluiri ale raportului Consiliului Europei, privind un presupus trafic de organe, făcut la sfârşitul anilor '90 de combatanţii kosovari.

Proclamarea independenţei va fi celebrată doar la nivel local, nici o ceremonie de rang important nefiind prevăzută joi, 17 februarie. O aniversare aşadar lipsită de fast, cu toate că 75 de state din lume, printre care 22 din cele 27 ale Uniunii Europene, dar şi SUA au recunoscut independenţa Kosovo, pe care Serbia o consideră mai departe o provincie a ei.

Mai toţi analiştii sunt de părere că imaginea Kosovo, deja nu foarte bună pe plan internaţional este astăzi puternic degradată de raportul întocmit de Dick Marty, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Un raport făcut public recent şi din care reiese că o serie de combatanţi kosovari, printre care actualul premier, Hashim Thaci ar fi făcut la sfârşitul anilor '90 trafic de organe între provincie şi Albania.

Liderul de la Priştina dezminte orice implicare, dar răul a fost deja făcut. Dubiile continuă să planeze asupra întregii zone, percepute de occidentali drept una extrem de criminalizată, motiv pentru mulţi europeni să excludă momentan orice liberalizare a vizelor.

Problema criminalităţii este însoţită de una economică : Kosovo este una dintre cele mai sărace regiuni din Europa, cu o rată a şomajului de 40 de procente şi cu aproape o jumătate din populaţie, care trăieşte sub pragul sărăciei.

Statul de drept este şi el pus la grea încercare, mai mulţi membri ai Guvernului de la Priştina fiind sub urmărire judiciară europeană, într-o serie de presupuse afaceri de deturnare de fonduri.