Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Triumful palestinian la ONU provoacă furia Israelului

triumful-palestinian-onu-provoaca-furia-israelului.jpg

Cafenea din Ramallah (Foto: Reuters/Marko Djurica)

Teritoriile palestiniene au căpătat joi, 29 noiembrie, statutul de stat observator la Naţiunile Unite, printr-un vot istoric în Adunarea Generală a ONU. Votul a fost obţinut cu o majoritate de 138 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 41 de abţineri. În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a denunţat discursul "defăimător şi veninos" al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Adunarea Generală a ONU a examinat cererea palestiniană de a obţine statut de "stat observator nemembru", iar în cele din urmă, votul a fost obţinut cu o majoritate confortabilă.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a invitat Adunarea Generală a ONU să semneze "actul de naştere" a unui stat palestinian, acordându-i statut de stat observator la Naţiunile Unite. El a declarat că votul reprezintă "ultima şansă de a salva două state" şi a promis că va încerca "să reia negocierile" de pace cu Israelul. "Nu vom accepta nimic mai puţin decât un stat independent al Palestinei cu Ierusalimul de Est drept capitală peste toate teritoriile palestiniene ocupate în 1967, trăind în pace şi securitate alături de statul Israel", a mai spus el.

După acest "vot istoric", mulţimea adunată la Ramallah, la sediul Autorităţii Palestiniene, a aclamat decizia ONU cu privire la accederea teritoriilor palestiniene la rangul de stat observator, jubilând şi trăgând focuri de armă în aer. O stare de bucurie a cuprins Cisiordania, dar şi Fâşia Gaza, unde mişcarea islamistă palestiniană Hamas, rivala mişcării Fatah, conduse de către preşedintele Palestinian, Mahmoud Abbas, şi-a exprimat susţinerea faţă de demersul palestinian la ONU.

 

Replica dură a Israelului

 

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a denunţat însă discursul "defăimător şi veninos" al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, în care acesta a cerut Adunării Generale a ONU să acorde Palestinei statutul de stat observator la ONU. "Decizia ONU cu privire la noul statut al Palestinei nu va schimba nimic pe teren. Nu va exista un stat palestinian fără aranjamente care să garanteze securitatea cetăţenilor Israelului", a adăugat premierul israelian. "Prezentând cererea lor la ONU, palestinienii au încălcat acordurile cu Israelul, iar Israelul va acţiona ca atare", a adăugat el. Netanyahu s-a referit în continuare la Acordurile de la Oslo (1993), care prevăd că o creare a unui stat palestinian este necesar să rezulte în urma unor negocieri de pace israeliano-palestiniene şi nu a unei iniţiative unilaterale.

Evident că de partea Israelului s-au aşezat Statele Unite: "Rezoluţia nefericită şi contraproductivă de astăzi ridică şi mai multe obstacole în calea păcii, iar din acest motiv Statele Unite au votat împotrivă", a declarat ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Susan Rice după acest vot istoric.

 

Franţa conciliantă

 

În schimb, Franţa a apreciat că votul e un îndemn la pace. Preşedintele francez, François Hollande, a îndemnat la reluarea negocierilor între palestinieni şi israelieni "fără condiţii şi cât mai rapid posibil". "Dialogul direct este, în fapt, singura cale pentru găsirea unei soluţii definitive la acest conflict. Franţa este pregătită să contribuie, ca prietenă atât a Israelului, cât şi a Palestinei", a declarat şeful statului francez, citat într-un comunicat.

Cel puţin 17 state europene au votat în favoarea rezoluţiei palestiniene, scrie Reuters, inclusiv Austria, Franţa, Italia, Norvegia şi Spania. Marea Britanie, Germania şi alte state au decis să se abţină. Cehia a fost singura ţară din Europa care a decis să voteze împotrivă şi s-a alăturat Statelor Unite, Israelului şi Canadei.

 

Ambiguitatea României

 

La Bucureşti, Ministerul de Externe a anunţat joi că poziţia României este una principială, respectiv că demersurile unilaterale nu contribuie la instaurarea unei păci durabile. România consideră că cea mai bună linie de acţiune este reluarea negocierilor. Însă acestea sunt blocate de ani la rând. Din comunicatul trasmis de minister nu reiese dacă România urma să voteze contra ideii ca Palestina să devină stat observator sau dacă doar avea să se abţină. Ce se poate aminti este că în toamna trecută, România a votat contra solicitării palestiniene de a adera la UNESCO. Atunci, Bucureştiul a motivat că acest for nu ar trebui să se antepronunţe într-o chestiune ce ţine de fapt de Consiliul de Securitate al ONU. Însă din pricina veto-ului american de la Consiliul de Securitate, solicitarea nu ar fi avut niciodată şanse să treacă. De aceea, s-a preferat un vot în Adunarea Generală.

Să mai amintim şi că în iulie 2011, după vizita premierului israelian la Bucureşti, şeful de atunci al Guvernului român, Emil Boc, preciza că e nevoie de reluarea negocierilor, nu de acţiuni unilaterale.