Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tulburări etnice în Macedonia

macedonia.jpg

Tulburări etnice în Macedonia

Macedonia este zilele acestea scena unui val de tulburări etnice la care participă cu precădere copii minori din rândul minorităţii albaneze. Potrivit presei, în ultimele trei zile au avut loc 20 de incidente, mai multe grupuri de tineri albanezi atacând fără motiv macedoneni în vârstă.

Corespondentul RFI, Petar Tomic

Sâmbătă seara la Skopje zece tineri albanezi l-au bătut cu pumnii şi bastoane de cauciuc pe un cetăţean macedonean în vârstă de 66 de ani.

În aceeaşi zi în alte  cartiere ale capitalei au fost mutilaţi doi tineri de 19 şi de 15 ani. Ei au fost transportaţi de urgenţă la spital.

Preşedintele Macedoniei s-a adresat duminică poporului  prin intermediul televiziunii naţionale, îndemnând la calm.

Ivanov a făcut apel la părinţi şi învăţători să ajute la oprirea valului de ciocniri. Este vorba de copii minori care nu au nici un motiv şi nici nu sunt conştienţi de pericolul urii interetnice, a spus Ivanov constatând că dacă va fi nevoie va convoca pe această temă şi Consiliul apărării naţionale.

Premierul a declarat că organele de ordine vor cerceta care sunt dedesubturile noului val de cocnirilor  interetnice şi a dezminţit declaraţiile unor partide din opoziţie că guvernul ar fi acela care a organizat tineretul albanez şi macedonian să se bată pentru a grăbi primirea Macedoniei în NATO.

Pe reţelele de comunicare socială circulă tot felul de tâmpenii. Incidentele care au loc zilele acestea nu pot grăbi primirea noastră în NATO, dimpotrivă pot avea efect contrariu” a spus şeful Guvernului.

Tulburările etnice au început în urmă cu o săptămână în oraşul Gostivar. Un poliţist macedonean, fiind atacat de un grup de tineri albanezi, a făcut uz de armă împuşcând  unul dintre atacanţi.

Tineretul albanez a trecut imediat la proteste în stradă în mai multe oraşe, care s-au transformat în ciocniri cu trecători.

Au început să apară incidente în mijloacele de transport, soldate cu mai mulţi răniţi.

Poliţia a arestat câteva zeci de persoane, majoritatea minori dintre care cel mai tânăr are doar 11 ani.

Macedonia se află zilele în faţa posibilităţii de a începe negocieri neobligatorii cu Uniunea Europeană. Comisarul european pentru extinderea EU  Ştefan Fulle a propus recent ca Macedonia şi Comisia Europeană să înceapă negocieri  al căror scop ar fi sprijinirea cursului reformelor în Macedonia.

Practic şi Macedonia va putea să negocieze condiţiile integrării în UE, condiţii care vor fi valabile abia după ce Macedonia şi Grecia rezolvă problema  denumirii statului macedonean.