Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia, alături de China şi Iran în ce priveşte libertatea presei

Libertatea presei regresează în mod îngrijorător în Turcia: iată concluzia organismelor specializate care ţin să reamintească acest fapt într-un moment cînd Partidul Justiţiei şi al Dezvoltării urmează să sărbătorească zece de cînd se află la putere.

Toate analizele şi bilanţurile legate de libertatea presei în Turcia par să fi ajuns la o concluzie comună: în această privinţă Turcia se situează în aceeaşi categorie cu China, Iranul sau Rusia. Imaginea pe care a încercat să o promoveze Turcia pînă acum, de model regional în materie de adoptare a democraţiei şi a valorilor occidentale, are mult de suferit pe fondul informaţiilor legate de persecuţiile la care sunt supuşi mulţi jurnalişti.

Agenţia France Presse precizează într-o depeşă că în Turcia se află în închisoare în jur de 76 de deţinuţi, ceea reprezintă un “record” negativ mondial. 44 dintre aceşti ziaristi sunt confruntaţi cu acuzaţii de natură să le aducă pedepse cu închisoarea între 15 şi 22 de ani.

Majoritatea sunt în colimatorul justiţiei pentru pretinse relaţii cu separatiştii kurzi şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, formaţiune care a declanşat în 1984 o revoltă împotriva autorităţilor şi care este considerată drept o organizaţie teroristă.

Partidul Justiţiei şi al Dezvoltării, expresie a islamismului “moderat”, este din ce în ce mai criticat pentru derive autoritare. In acelaşi timp unii observatori consideră că şi Uniunea Europeană are o vină, întrucît ezită să primească Turcia în sînul ei. Unii diplomaţi occidentali consideră că această politică prudentă faţă de Turcia nu este de natură să-i ajute nici pe jurnaliştii turci şi nici pe cei care militează pentru reforme democratice în această ţară.